Beeld © Getty Images

Vader Avicii openhartig over dood zoon en mentale gezondheid

22 oktober 2019 20:24

Ruim een jaar na de dood van zoon Avicii (oftewel Tim Bergling), laat de vader van de dj zich uit over hoe het nu gaat én blijft hij zich inzetten voor zelfmoordpreventie. Dit doet hij onder andere met de Tim Bergling Foundation, om het stigma rondom mentale gezondheid tegen te gaan. Zijn zoon deed hetzelfde, iets wat Klas Bergling omschrijft als "dapper."

"Wanneer je ziet dat je kind zich niet goed voelt, doe je er alles aan om die situatie te veranderen"

Na het wereldwijde succes van Wake Me Up in 2013, kon Avicii zijn eigen succes nog altijd niet geloven. "Iedereen weet dat ik angstig ben en zo en dat ik hard aan het proberen ben", vertelde de dj in zijn documentaire. "Ik vind het heel dapper van hem dat hij daarover durfde te praten", aldus zijn vader Klas in een nieuw interview met CBS This Morning. Het is de eerste keer dat de vader van de dj zo openlijk een interview geeft. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Avicii heeft nu ook een eigen beeld in Madame Tussauds

Wat het belangrijkste is voor Klas in de nagedachtenis van zijn zoon, is dat Avicii wordt onthouden als "een goed persoon, een goede producer. Hij had een goed hart." Ook vertelde de vader dat zijn dj-zoon al jong een voorliefde had voor muziek. "Hij zong altijd het Zweedse volkslied", legt Klas uit. Of hij goed was? "Niet in het bijzonder. Maar hij was heel luid. En trots! Maar het was overduidelijk hoe getalenteerd hij was." 

Bovendien kwamen Klas en zijn vrouw Anki er al redelijk vroeg achter dat Avicii last had van een angststoornis. "Wanneer je ziet dat je kind zich niet goed voelt, doe je er alles aan om die situatie te veranderen", legt hij uit. "En je probeert te begrijpen wat er aan de hand is. Dus gingen we naar een psychiater toen hij 14 of 15 was. En daar werd Tim een stuk kalmer van." Klas stond dan ook altijd zijn zoon bij toen zijn carrière begon. "Ik hield financiële zaken op orde. Ik streek zijn bonnetjes glad." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Avicii-tribuut binnen no time uitverkocht

Tim reisde de hele wereld rond als Avicii en speelde zomaar 250 shows in een jaar. "Hij was heel vastberaden, hij ging er vol voor", aldus Klas. De dj was dol op zijn werk, maar "na een paar jaar kan die liefde voor je werk ook een last worden." De vader en zijn zoon hielden altijd contact. "We hadden het vaak over diepe, persoonlijke dingen", legt Klas uit. Toch besloot Avicii te stoppen met optreden in 2016, iets wat volgens zijn vader positief uitwerkte. "Hij was een stuk gezonder en hij was begon te sporten." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nicky Romero werkt mee aan Avicii-tribuut

Een kleine twee jaar later maakte Tim een einde aan zijn leven. "Zijn zelfmoord kwam als een shock voor ons allemaal. En we dachten echt dat het beter met hem ging", aldus Klas. En dat heeft uiteraard nog altijd effect op hem. "Het zijn ups en downs. Er is een leven daarvoor en een leven daarna. Dat is de beste manier om het te omschrijven." Klas zet zich in voor de Tim Bergling Foundation, om op die manier aandacht te vragen voor geestelijke gezondheid. "We hopen Tims stem voort te zetten", aldus de vader. "Het stigma moet weg over mentale gesteldheid en zelfmoord." 

Mocht je zelf met problemen zitten en/of zelfmoord overwegen, bel dan met 0900-0113. Anoniem online chatten met een deskundige, een zelfhulpgids en therapie is ook beschikbaar via deze link

Vader van Avcii vertelt openhartig over het verlies van zijn zoon

05:52

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!