Beeld © ANP

Aart Staartjes overleden op 81-jarige leeftijd

12 januari 2020 15:52

Aart Staartjes is zondag op 81-jarige leeftijd overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft zijn zoon laten weten. De Sesamstraat-acteur was afgelopen vrijdag betrokken bij een ongeluk met zijn brommobiel. Aart wordt in besloten kring begraven.

Het ongeluk gebeurde vrijdagmiddag in de Harlingerstraat in Leeuwarden. Een auto en de brommobiel botsten tegen elkaar. Meerdere hulpdiensten arriveerden om hulp te bieden, ook de traumahelikopter werd ingeschakeld.

De acteur werd bij de botsing uit zijn brommobiel geslingerd, waarna hij met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Aart werd overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen, waar hij vanmiddag overleed.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Sesamstraats 'Meneer' Aart Staartjes in ziekenhuis na aanrijding

Aart begon zijn carrière in 1957 toen hij samen met Eric Herfst en Ben Rowold een pantomimegezelschap vormde, genaamd Pantalone.  Tijdens zijn studie aan de toneelschool in Amsterdam was hij al te zien in verschillende stukken op televisie. Aart brak vooral door als bedenker van een aantal baanbrekende kinderseries. Zo bedacht hij in 1972 voor de VARA het programma De Stratemakeropzeeshow. Ook bedacht hij het iconische programma De film van Ome Willem met Edwin Rutten in de hoofdrol.    

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aart Staartjes noemt stoppen Sesamstraat schandalig

Sinds 1984 was Aart te zien in het kinderprogramma Sesamstraat als Meneer Aart. Hij speelde hierin een lichtelijke norse bewoner van de fictieve straat. Na het overlijden van Lex Goudsmit veranderde de rol van Aart stukje bij beetje in de opa van Sesamstraat. In 2009 maakt hij bekend te stoppen met de populaire kinderserie. Reden voor dit besluit waren de meningsverschillen over de begintijd van het programma waardoor het van Aart “niet meer hoeft”.  Na een actie waarbij ruim 200.000 steunbetuigingen werden opgehaald besloot Aart om toch verder te gaan met het programma. Hij heeft zich altijd ingezet voor het behoud van het kinderprogramma en noemde het stoppen van Sesamstraat in 2019 “schandalig”.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Oma' Paula Sleyp uit Sesamstraat overleden

Ook heeft Aart jarenlang verslag gedaan van de intocht van Sinterklaas. Hij begon hiermee in 1982 tot aan zijn pensioen in 2001.  Dankzij zijn commentaar is er besloten om een heuse Aart Staartjes-fanclub op te richten. In 2017 werd Aart getroffen door een lichte beroerte. Hij vertelde in 2019 in het programma Sterren op het Doek niet bang te zijn voor de dood. “De dood is wel het minste wat ik vrees. Maar dat ik invalide word, dat lijkt me erg."

Aart is twee keer getrouwd geweest. Uit zijn eerste huwelijk, dat na 25 jaar strandde, heeft de acteur drie kinderen.  

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!