Beeld © ANP

Freek Vonk blikt terug op haaienbeet drie jaar geleden

02 februari 2020 11:38

Het is op de dag af drie jaar geleden dat Freek Vonk (36) tijdens een van zijn reizen werd gebeten door een haai. Op Instagram staat hij zondag stil bij het 'jubileum'.

"De huid van bijna mijn hele rechterarm is sinds de beet gevoelloos"

"Vandaag precies drie jaar geleden werd ik vroeg wakker op de Bahama’s en vertrokken we met de boot om prachtige Caribische rifhaaien te filmen bij het eilandje Bimini. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten verliep die dag iets anders dan gepland," schrijft de bioloog bij een zwart-witfoto waarop het litteken van zijn haaienbeet te zien is. "In een vier uur durende operatie, waarbij ik volledig onder narcose was, hebben de chirurgen vervolgens waanzinnig werk verricht aan mijn kapotgebeten bovenarm. Ze hadden meer dan honderd hechtingen nodig om de diepe wonden en loshangende stukken vlees weer netjes vast te zetten," aldus Freek.

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Freek Vonk toont litteken na haaienbeet: 'Gevoel in huid is nooit teruggekomen'

Echt helemaal de oude werd de presentator niet. "Het gevoel in mijn huid heb ik nooit meer teruggekregen, en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. De huid van bijna mijn hele rechterarm is sinds de beet gevoelloos, de huidzenuwen doen het niet meer," schrijft hij. Toch weerhoudt dat hem er niet van zijn werk te blijven doen. "Mijn strijd voor het behoud van haaien gaat natuurlijk onverminderd door, het litteken is daar een permanente herinnering aan."

View this post on Instagram

Vandaag precies drie jaar geleden werd ik vroeg wakker op de Bahama’s en vertrokken we met de boot om prachtige Caribische rifhaaien te filmen bij het eilandje Bimini. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten verliep die dag iets anders dan gepland... 😊 Een paar uur later zat ik namelijk in een traumahelikopter van de Amerikaanse kustwacht terwijl ik werd geëvacueerd naar het Jackson Memorial Hospital in Miami. In een 4 uur durende operatie, waarbij ik volledig onder narcose was, hebben de chirurgen vervolgens waanzinnig werk verricht aan mijn kapotgebeten bovenarm. Ze hadden meer dan 100 hechtingen nodig om de diepe wonden en loshangende stukken vlees weer netjes vast te zetten. Daarna moest ik nog een week in het ziekenhuis blijven vanwege infectiegevaar. Het gevoel in mijn huid heb ik nooit meer teruggekregen, en dat gaat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. De huid van bijna mijn hele rechterarm is sinds de beet gevoelloos, de huidzenuwen doen het niet meer. Maar mijn strijd voor het behoud van haaien gaat natuurlijk onverminderd door, het litteken is daar een permanente herinnering aan. 🦈 💙 _________________________________ Exactly three years ago today, I woke up early in the Bahamas for a boat trip to film beautiful Caribbean reef sharks near the island of Bimini. As you all probably know, that day didn’t go exactly as planned... 😊 A few hours later, I was in an American coast guard helicopter, being evacuated to the Jackson Memorial Hospital in Miami. During an operation which lasted 4 hours, one in which I was under general anesthesia, the surgeons were somehow able to patch up my seriously damaged arm. Over 100 stitches were needed to re-attach all the loose pieces of flesh that used to be my arm. I had to stay in the hospital for a week, because of a risk for infection. The sense of touch in my skin has never returned and probably never will. Almost all of the skin on my right arm has been numb since the bite, as the nerves in the skin no longer work. However, my battle for shark conservation will always continue. The scar is a permanent reminder of that. 🦈💙

A post shared by Prof. Dr. Freek Vonk (@freekvonk) on

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!