Beeld © ANP

Eurovisiesongfestival uitgesteld vanwege coronavirus

18 maart 2020 14:20

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar niet door. Het liedjesfestijn zal in plaats daarvan worden gehouden in 2021. Het songfestival zou dit jaar voor het eerst in veertig jaar in Nederland worden georganiseerd, maar vanwege het coronavirus is besloten het ditmaal over te slaan.

Voor veel mensen is het afgelasten van het songfestival uiteraard een teleurstelling. Dat snapt hoofdproducent Sietse Bakker. "Enige relativering past daarbij, want tegelijkertijd beseffen we ook dat dit besluit en de gevolgen ervan verbleken bij de uitdagingen waar mensen voor staan die, direct of indirect, zijn getroffen door het coronavirus en de moeilijke, maar nodige maatregelen", zegt hij.

Ook de verantwoordelijk wethouder van gemeente Rotterdam, Said Kasmi, betreurt het besluit om het evenement uit te stellen. "Maar dit is het enige juiste besluit", aldus Kasmi. Rotterdam Ahoy laat weten: "Met volle overgave hebben we met een groot team van enthousiaste mensen de afgelopen 10 maanden aan dit bijzondere event gewerkt en dan is dit ontzettend zuur. Maar gezondheid en veiligheid gaan voor alles, van alle bezoekers, delegaties, medewerkers en partners binnen dit project."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

EK Voetbal 2020 uitgesteld wegens corona

Voor alle betrokken partijen geldt dat het meest logische scenario is dat het 65ste Songfestival op een ander moment alsnog in Rotterdam wordt gehouden. De EBU, NPO/NOS/AVROTROS en de Gemeente Rotterdam blijven in gesprek over de organisatie van het 65ste Eurovisie Songfestival in 2021. "We zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen." Wel waarschuwen de omroepen dat in deze buitengewone tijden garanties niet te geven zijn.

Het Eurovisiesongfestival stond gepland om op 12 mei van start te gaan in Rotterdam. Onlangs werd bekendgemaakt dat Jeangu Macrooy voor Nederland op het podium zou staan. Oorspronkelijk moest de zanger op 14 mei in de finale acte de présence geven met het nummer 'Grow'. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er flink wat maatregelen getroffen en evenementen met meer dan honderd mensen zijn afgelast. 

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Jeangu Macrooy zit met het songfestival in zijn maag

Veel was al geregeld voor het liedjesfestijn, waaronder het presentatieteam. Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit stonden al in de startblokken. Ook Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, had een presentatieklus te pakken: zij zou de rol van 'online-host' op zich nemen.

Voor songfestivaldeskundige Aran Bade komt het aflasten van het songfestival ook niet als een verrassing. "Dit is de enige juiste beslissing, hoe jammer het ook is", vertelt Aran aan RTL Boulevard. "Dit zat er al lange tijd aan te komen. Het is onvermijdelijk dat het Songfestival voor het eerst in haar geschiedenis niet doorgaat."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!