Een van de foto's van Memphis Depay met de lijger Beeld © Instagram Memphis

Memphis Depay haalt woede op de hals door videoclip met lijger: 'Hij moet zich schamen'

18 april 2020 10:19

Voetballer Memphis Depay heeft wederom de woede op de hals gehaald van dierenbeschermingsorganisaties omdat hij een videoclip op internet heeft gezet waarin een zogenoemde jonge lijger figureert. "Depay houdt niet van dieren, hij houdt vooral van zichzelf", stellen dierenbeschermingsorganisaties.

De voetballer van Olympique Lyon en Oranje plaatste eerder foto's van deze kruising tussen een mannetjesleeuw en vrouwtjestijger, wat hem ook niet in dank werd afgenomen. Nu heeft hij op zijn Instagram een video geplaatst vanuit Dubai waarin opnieuw een lijger figureert.

'Schaam je'

"Hij moet zich schamen", zegt David van Gennep van Stichting AAP tegen RTL Nieuws. De directeur heeft geen goed woord over voor de actie van de voetballer: "Lijgers komen in de natuur niet voor. Lijgers worden puur gefokt voor het entertainment. De dieren hebben daardoor vaak gezondheidsproblemen en het loopt vaak verkeerd met ze af. Ze worden verhandeld en geslacht voor veel geld."

Een lijger is een kruising tussen een leeuw en een tijger. In de natuur komen die elkaar nooit tegen; tijgers leven namelijk in Azië en leeuwen in Afrika.

'Ik ben een dierenliefhebber'

Depay verdedigde zich eerder al door te stellen dat lijgers sowieso niet in het wild leven en hij het dier bovendien niet thuis houdt. "Ik ben een dierenliefhebber", liet de voetballer in een videoboodschap weten.

Dierenbeschermingsorganisaties World Animal Protection, Stichting SPOTS en Stichting AAP hadden gehoopt dat de voetballer na eerdere kritiek zijn leven zou beteren. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zanger Gordon en schaatser Nuis uiten kritiek op Memphis: 'Heel jammer dit'

Voor geld naar China verhandeld

"Maar hij trekt zich nergens iets van aan", zegt Van Gennep: "Als je van dieren houdt, verdiep je je in dieren. Dat doet Depay niet. Als deze dieren groot worden, worden ze voor veel geld naar China verhandeld. Daar worden ze vaak in stukken gehakt en belandden ze in allerlei medicijnen."

Dat Depay ook nog eens een bekend persoon is, maakt het extra kwalijk, vindt de directeur van Stichting AAP: "Hij moet juist een voorbeeldrol vervullen."

Stichting AAP heeft daarom met World Animal Protection en Stichting SPOTS een brief gestuurd naar voetbalbond KNVB. "We hopen dat de voetbalbond wel iets kan doen en de voetballer gaat aanspreken. Als dit in Nederland zou zijn gebeurd, hadden we kunnen optreden. Wat hij doet is namelijk in ons land strafbaar."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!