Beeld © ANP

Jon van Eerd nodigt minister uit voor gesprek over cultuursector

11 mei 2020 14:21

Acteur en theaterproducent Jon van Eerd heeft minister Ingrid van Engelshoven uitgenodigd voor een gesprek. "N.a.v. uw bezoeken aan de gesubsidieerde instellingen binnen de sector nodig ik u hierbij uit voor een gesprek om een objectief compleet beeld te krijgen van de gehele branche. Ik hoop van u te horen", schrijft de meervoudig Musicalaward-winnaar aan de bewindsvrouw.

"Ik hoop van u te horen"

Van Engelshoven krijgt de afgelopen weken veel kritiek van producenten en acteurs omdat zij te weinig zou doen om de cultuursector te helpen in de coronacrisis. Theaters dreigen binnen afzienbare termijn failliet te gaan en veel voorstellingen kunnen maandenlang niet spelen. Dit zijn klappen die de sector niet kan opvangen.

Van Eerd haalde eerder hard uit naar Van Engelshoven na haar aankondiging dat de sector blij moet zijn met de 300 miljoen die is uitgetrokken door het kabinet. Verder kunnen onafhankelijke producenten geld lenen, stelde de bewindsvrouw.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Albert Verlinde ziet geen mogelijkheid in openen theaters 1 juni

Albert Verlinde

"Keer op keer wordt de cultuursector neergezet als zou deze volledig ingevuld worden door de gesubsidieerde gezelschappen en instellingen", schreef de geprezen theatermaker toen in een open brief. "Steeds weer wordt er afgedwaald naar de grotere gezelschappen en festivals en musea. Maar laten we eerlijk zijn. Het lijkt er niet op dat minister Van Engelshoven ook maar enig idee heeft dat de culturele sector veel omvattender is dan dat."

Ook theaterproducent Albert Verlinde reageerde eerder deze week woedend. Hij stelde dat het een bizarre gedachte is dat de theaters hun deuren daadwerkelijk weer kunnen openen als zij niet meer dan dertig bezoekers mogen ontvangen, zoals het kabinet nu heeft gezegd.