Australië allereerste winnaar van bijzonder songfestival

12 mei 2020 21:09

Australië mag zich de allereerste winnaar noemen van het AI (artificiële intelligentie) Songfestival, georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NPO 3FM en NPO Innovatie. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een livestream op YouTube.

"Dit weerspiegelt hoe de artistieke visie van elk team heeft bepaald hoe het met AI samenwerkt"

Het land wint met het nummer Beautiful The World van het team Uncanny Valley, dat net als de andere liedjes voor een groot deel werd gemaakt met kunstmatige intelligentie. Extra bijzonder aan het nummer is dat het team zijn machine trainde met audiosamples van Australische dieren als koala’s, kookaburra’s en Tasmaanse duivels.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alternatief songfestival op internet gewonnen door IJsland

In totaal deden er dertien teams uit Europa en Australië mee aan de eerste editie van het AI Songfestival. Voor Nederland probeerde onder andere Willie Wartaal met systemen de ultieme songfestivalhit te produceren. Het team werd derde.

De winnaar werd gekozen door het publiek, dat de afgelopen weken online kon stemmen, en een panel van AI-experts. Zij waren onder de indruk van de inzendingen. "We waren verbaasd over het brede scala aan innovatieve benaderingen van de teams om AI te gebruiken in hun creatieve proces. Elk AI Songfestivalnummer voelde op een verschillende manier heel persoonlijk aan, en dit weerspiegelt hoe de artistieke visie van elk team heeft bepaald hoe het met AI samenwerkt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zó hielp Ilse DeLange Duncan Laurence naar de overwinning

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!