Beeld © ANP

Dit is hoe Duncan het songfestival in 2019 won

16 mei 2020 13:22

Een jaar geleden wint Nederland het Eurovisie Songfestival. Duncan Laurence krijgt na een zenuwslopende puntentelling de bokaal en zorgt na 44 jaar weer voor de zege. Voor RTL Boulevard volgde songfestivaldeskundige Aran Bade de Nederlandse delegatie op de voet in Tel Aviv.

Cameraman Gert en ik arriveren in Tel Aviv vlak voor de repetitie van Duncan. Het is de eerste repetitie waarbij de pers de zaal in mag en dus staan we met talloze journalisten in de zaal. Wat mij opvalt bij aankomst in zonnig Tel Aviv is dat Nederland voor velen de favorieten rol heeft en die ook behoudt. De meegereisde journalisten van andere landen volgen dan ook vol belangstelling wat Nederland op het podium probeert. Elk detail wordt omschreven en kritisch gevolgd. Net als bij Zweden staat de zaal voller met pers dan bij andere landen.

De journalisten zien net als ik een rare witte bal naar beneden komen die wat nutteloos ver boven de piano blijft hangen. Even schiet het door mijn hoofd. Dit kan nog steeds helemaal misgaan. Een act waar niemand wat van begrijpt, niet gered door goede regie, waardoor de kijker thuis er niets van begrijpt.

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Een jaar na winst songfestival: Duncan gaat eigen weg

Ik zie op dat moment ook Ilse DeLange staan. Rustig op een afstandje neemt ze alles in zich op, maar af en toe grijpt ze in. Als een coach bij haar pupil. Ze loopt naar Duncan die achter de piano zit en bespreekt wat dingen. Ook met de Israëlische regie worden hele discussies gevoerd.

Later in het perscentrum zie ik Ilse trots achterin de zaal zitten. Ze kijkt tevreden naar Duncan die moeiteloos vragen over de repetitie beantwoord. Een kenmerkend beeld die week. Duncan wandelt ontspannen door het hele circus, juist door het werk achter de schermen van Ilse en de Nederlandse delegatie.

Favoriet

Na de repetities zakt Nederland niet weg bij de bookmakers. We verstevigen zelfs de nummer 1 positie. Met 37% winkans heerst er dan ook een ontspannen sfeer. Maar achter de schermen is er crisisoverleg. Het lied Arcade is ijzersterk en blijft op het podium overeind, alleen de bal is een heikel punt geworden. In Nederland ontstaat ballengate. Op twitter gaan grappen rond van de bal die als lamp bij de IKEA te koop is.

 

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ilse vertegenwoordigt Nederland bij songfestival-alternatief

Showcase

We spreken Duncan middenin de Songfestivalweek in een klein Israëlisch café met achterin een podium waar artiesten een showcase kunnen geven. Duncan wil meer van zichzelf laten horen voor uitgenodigde journalisten. Duncan zingt nieuwe liedjes en geniet even van de intieme setting in het grote songfestivalcircus. De zin uit het lied Arcade slaat volledig op hemzelf: ‘Small-town boy in a big arcade’.

Na afloop worden we backstage gevraagd en spreken we Ilse. Op haar verjaardag heeft ze maar een wens: de bal moet goed hangen. Mij valt op hoe betrokken ze met elk detail is en hoe ze dat over wil brengen naar Nederland.

D-day

Op de dag van de finale staat Duncan bij vertrek uit zijn hotel met dik 30% op 1 bij de bookmakers. De favorietenrol is een breekbare positie. Duncan krijgt telkens daar vragen over en probeert het niet te jinxen. Die avond moet het gebeuren.

Vlak voor de grote finale komen we voor een live-schakeling in Boulevard door toedoen van Madonna in de ‘delegation bubble’ terecht. Een uniek moment, omdat de pers daar helemaal niet welkom is. De repetitie van Madonna loopt vreselijk uit en dus mogen we niet naar onze live-schakeling positie. Ineens sta ik daardoor voor de grote kleedkamer

van de Nederlandse delegatie. Duncan ligt daar een paar uur voor de grote show begint te slapen en mag absoluut niet gestoord worden. Ilse verbaast zich erover dat Duncan zo vlak voor de liveshow nog kan slapen. Wij doen een live-verslag lopend langs alle deuren van de kleedkamers en voelen de energie.

De avond schiet voorbij tot die zenuwslopende puntentelling. De Nederlandse pers zit bij elkaar in het perscentrum waar geen stoel meer te bemachtigen is. Als de ontknoping nadert worden we omringd door allerlei cameraploegen en journalisten. Het gaat nu tussen Zweden en Nederland. Sommige durven niet meer te kijken en Duncan zien we op het scherm happen naar adem. Dan komt het verlossende woord. Zweden krijgt slechts 93 punten van de televoters en dus schieten alle cameraploegen naar Nederland. Duncan wordt platgedrukt in de greenroom. We zien hoe Duncan het podium oploopt en van Netta de bokaal in z’n handen krijgt. Gejuich en omhelzingen. Het is Nederland gelukt.

Na afloop is er de grote persconferentie met Duncan die de award stevig vasthoudt en half niet doorheeft wat er allemaal is gebeurd. Het is dan al diep in de nacht, maar de hele zaal zit vol. We spreken Duncan kort en gaan dan snel richting de Euroclub waar de Nederlandse delegatie ook naar toe vertrekt. In de oude haven aan zee is een hal omgetoverd tot feestzaal. Daar zingt Duncan nog een keer zijn Arcade. Het wordt buiten langzaam licht als ik besef dat het echt gelukt is. Na 44 jaar eindelijk gelukt. Het is een onvergetelijke dag en nacht.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!