Beeld © ANP

Geen drank en drugs meer voor Najib Amhali

29 mei 2020 07:51

Najib Amhali (49) is tijdens de corona-isolatie niet in de verleiding gekomen om terug te vallen in zijn oude verslavingen. "Ik zie het wel om mij heen, dat sommige mensen door de lockdown meer zijn gaan drinken", stelt de cabaretier. "Het is voor veel mensen een zware periode. Maar dat is voor mij tegenwoordig echt een no-go area."

"Ik heb zelf heel veel gehad aan mensen die in dezelfde shit als ik zaten"

De komiek is heel openhartig, ook in zijn biografie die vanaf donderdag in de winkels ligt. Het boek zou eerst verschijnen bij zijn 25-jarig jubileum als artiest, in het seizoen 2020-2021. Maar de aangekondigde show is onzeker geworden door de coronacrisis. "Ik kan best op een krukje gaan zitten en grappen vertellen voor dertig of honderd man, zo ben ik ook in Toomler begonnen", lacht hij. "Maar ik tour tegenwoordig met een flinke crew en een enorm decor. Dat is gewoon niet te betalen met zo weinig publiek in de zaal. Ik heb wel een buffer, maar ook die is niet oneindig."

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Najib Amhali viert het Suikerfeest met speciale tv-show

De biografie was niet zijn eigen suggestie, erkent de komiek uit Krommenie ruiterlijk. "De uitgever had mij al vaker gevraagd", vertelt hij. "Maar ik vond het niet perse nodig. Ik was vroeger ook veel minder open over mijn leven." Toen Amhali vorige jaar zijn ‘zwarte periode’ van drank en drugs had overwonnen, voelde hij meer urgentie om zijn levensverhaal toch te delen. "Ik heb zelf heel veel gehad aan mensen die in dezelfde shit als ik zaten", legt de cabaretier uit. "Je moet een knop omzetten, en je basis moet goed zijn, dat is heel belangrijk. Die wetenschap wilde ik graag delen in de hoop dat het een steun kan zijn voor mensen die met dezelfde problemen worstelen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Najib Amhali slachtoffer gewapende overval op Curaçao

Verder is de biografie best een succesverhaal, erkent Amhali. "Ik ben ooit begonnen in de buurthuizen van Krommenie, nu sta ik in de Ziggo Dome en Carré", constateert hij niet ontevreden. Misschien had hij meer willen acteren - de cabaretier studeerde af aan de toneelschool maar kreeg nauwelijks rollen. Daarom besloot hij zijn geluk te gaan beproeven als grappenmaker. Dat doet hij inmiddels een kwart eeuw met groot succes - zijn bekende sketch Broodje Hassan, twee decennia oud, was de afgelopen weken opeens een grote hit op TikTok. "Ik ben heel trots dat ik de afgelopen 25 jaar zo’n breed publiek heb weten te bereiken. Wit, zwart, jong, oud. Van 8 tot 88, van GroenLinks tot PVV. Met of zonder hoofddoek - alles zit bij mij in de zaal. Blijkbaar kunnen grappen daadwerkelijk voor een vorm van verbroedering zorgen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Najib Amhali: 'Wil echt niet meer terug naar oude situatie'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!