Beeld © ANP

Rob Jetten wilde Nederland spiegel voorhouden

03 juni 2020 20:00

Fractievoorzitter Rob Jetten (33) van D66 deelde zo’n twee weken geleden een video op social media waarin hij liet zien wat voor haat hij online over zich heen krijgt vanwege het feit dat hij op mannen valt. “Als ik een klein steentje kan bijdragen om dat te bestrijden, dan gebruik ik daar mijn rol voor”, spreekt hij daar nu openhartig over in de podcast van Kaj Gorgels (29).

"Als je mij alleen maar gaat uitschelden puur omdat ik verliefd word op jongens dan vind ik dat je dat niet moet accepteren"

Rob vertelt dagelijks tientallen berichten te ontvangen via Facebook en Twitter. "Vaak kijk ik daar niet eens naar (…) maar op de een of andere manier zit het onbewust toch de hele tijd in je hoofd dat je dat soort shit over je heen krijgt de hele tijd."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rob Jetten vroeg schoonmoeder niet online te kijken

Tijdens de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie besluit hij dan ook van zich te laten horen. Wat hij niet had durfen dromen is dat zijn bericht volledig viral ging. Hij zegt hierover: "Ik dacht na dat zoette item van vorig jaar, kunnen we misschien nu een beetje choqueren." En dat is redelijk goed gelukt. "Ik heb nog nooit een filmpje gehad dat zo goed is bekeken. En dat met gewoon simpel het oplezen van alle haatberichten die ik binnenkrijg."

Hoewel onder de video ook weer de nodige negatie reacties zijn achtergelaten, heeft hij ook veel positieve berichten ontvangen. De politicus ontving zelfs bloemen en kaartjes van mensen die hem een hart onder de riem wilde steken. Rob: "Het belangrijkste vond ik om Nederland een spiegel voor te houden (…) dat we dat niet moeten pikken, dat gedrag. En ik denk dat dat wel aardig is gelukt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Claudia de Breij steunt actie Rob Jetten tegen homohaattweets

"Ik vind het niet erg als mensen boos op mij zijn”, gaat hij verder. “Er mag emotie bij komen kijken, dat is ook politiek. Maar als je mij alleen maar gaat uitschelden puur omdat ik verliefd word op jongens, in plaats van op meisjes, dan vind ik dat je dat niet moet accepteren."

Homohaat is helaas niets nieuws. Zo werden Fabio en Daniel meerdere keren belaagd terwijl ze op straat liepen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!