Beeld © Getty Images

'Friends had diverser moeten zijn'

08 juni 2020 04:05

Eén van de twee bedenkers van 'Friends' heeft spijt dat ze in haar carrière niet vaker heeft stilgestaan bij diversiteit. Marta Kauffman, die de hitserie samen met David Crane opzette, werd zondag emotioneel toen ze dat bekende tijdens televisiefestival ATX.

"Ik heb niet genoeg gedaan en ben er nu erg mee bezig hoe ik dat beter kan doen"

"Ik wou dat ik toen wist wat ik nu weet", aldus Marta tijdens een virtuele paneldiscussie met een aantal showrunners. "Dan had ik hele andere keuzes gemaakt." De televisiemaker, die ook achter onder meer series Veronica's Closet en Grace And Frankie zat, zei dat ze in de toekomst beter na zal denken over het plaatje dat ze schetst in haar series. "Ik heb niet genoeg gedaan en ben er nu erg mee bezig hoe ik dat beter kan doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Cheffen als Monica Geller? Het kan met nieuw Friends-kookboek

Friends is vooral na het einde van de show veel bekritiseerd vanwege de casting. Niet alleen de zes hoofdpersonages, maar ook de gastrollen werden doorgaans gespeeld door witte acteurs. David Schwimmer, die in de serie Ross speelde, zei eerder dit jaar in The Guardian: "Ik was me destijds wel bewust van het gebrek aan diversiteit en heb jarenlang gelobbyd om Ross te laten daten met vrouwen met een andere huidskleur."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Justin Bieber vindt zijn verleden niet iets vanzelfsprekends

Aan het panel waar Marta in zat, deed zondag ook de bedenker van HBO-show A Black Lady Sketch Show mee. Zij zei volgens de New York Post in reactie op haar woorden: "Jullie waren onderdeel van een groter geheel. Het gaat niet om één racist die alles verpest, maar om een industrie die is opgezet door racisten die anderen dat gedrag hebben aangeleerd en het hebben verborgen. Niemand mocht weten dat het fout was, dat was het hele idee. Het moest lijken of wij ons aanstelden. Alsof het een belediging was als wij knielden, of vroegen om niet meer vermoord te worden. Nu weten mensen beter en kunnen ze het ook beter aanpakken, en dat is alles wat wij vragen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Madonna confronteert kids met huidige situatie in de wereld

De makers krijgen binnenkort een nieuwe kans in de aanstaande reünie van de populaire serie. Wij spraken actrice Lisa Kudrow over het project:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!