Beeld © ANP

Uitspraken Akwasi op de Dam worden onderzocht door OM

08 juni 2020 22:27

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de strafbaarheid van de uitspraken van rapper Akwasi tijdens het Black Lives Matters-protest op de Dam, vorige week. Het onderzoek is ingesteld na meerdere aangiften tegen de rapper, bevestigt het OM in berichtgeving van 'AT5'. De klagers vinden dat de rapper met zijn uitspraken aanzet tot geweld.

"Oproep tot verzet, niet tot geweld"

In zijn geëmotioneerde toespraak zei Akwasi onder meer dat hij 'op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht trap'. Heel veel Nederlanders van kleur geven al jarenlang aan dat zij zich gekwetst voelen vanwege het vermeend racistische karakter van Zwarte Piet. Onder meer de VN heeft Nederland hier de afgelopen jaren op aangesproken. Premier Mark Rutte erkende vorige week in de Tweede Kamer inmiddels ook te zien waarom veel mensen Zwarte Piet als racistisch ervaren.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Akwasi denkt na over aangifte na bedreigingen

Akwasi zelf kreeg naar aanleiding van zijn toespraak meerdere dreigementen via social media die hij afgelopen weekend op Instagram deelde. Die berichten neemt de rapper erg serieus en hij overweegt zelf ook aangifte te doen. Dat heeft hij vooralsnog niet gedaan, bevestigt zijn manager maandag.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Akwasi: ‘Ik riep op tot verzet, niet tot geweld’

Akwasi laat via zijn manager weten dat zijn uitspraken 'moeten worden gezien als een oproep tot verzet, niet tot geweld. Zwarte Piet is een fictief persoon, iemand die niet bestaat en naar Akwasi's en vele mensen in Nederland, mening niet zou moeten bestaan. Aan die emotie heeft Akwasi woorden willen geven in zijn speech.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Akwasi showt voor het eerst zijn moeder

De Black Lives Matter-protesten volgen op de dood van een zwarte Amerikaanse man in Minneapolis, nu anderhalve week geleden. Een witte agent ging bij de aanhouding van George Floyd bijna negen minuten op de nek van de arrestant zitten, die hierdoor stikte. De agent is aangehouden en aangeklaagd voor doodslag. Floyd werd aangehouden omdat hij werd verdacht van het betalen met een vals biljet van 20 dollar.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!