Beeld © BBC

Little Britain verwijderd van streamingdiensten om blackface

09 juni 2020 17:13

Grote streamingdiensten in het Verenigd Koninkrijk hebben sketchserie 'Little' Britain verwijderd van hun platforms omdat er blackface in voorkomt. Op Netflix, BBC iPlayer en BritBox is de serie, die van 2003 tot 2007 werd uitgezonden op televisie, niet langer te zien. Dat melden Britse media dinsdag.

"De tijden zijn veranderd sinds Little Britain voor het eerst te zien was en daarom is hij niet meer beschikbaar"

Het duo Matt Lucas en David Walliams kreeg al langer kritiek op verschillende personages die als discriminerend en racistisch werden ervaren. Zo speelde Walliams een travestiet en schminkte Walliams zich zwart voor de rol van een zwarte vrouw.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Akwasi reageert op aangiftes na uitspraak Zwarte Piet

Beelden die niet meer passen bij deze tijd, vindt de BBC. "De tijden zijn veranderd sinds Little Britain voor het eerst te zien was en daarom is hij niet meer beschikbaar via BBC iPlayer." BritBox deelt dezelfde uitleg voor de keuze de serie te verwijderen. Ook opvolger Come Fly With Me is verwijderd van de streamingdiensten. Bij Netflix staan beide reeksen volgens Britse media sinds vorige week niet meer tussen het aanbod, maar de streamingdienst was niet bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Arie Boomsma neemt drastisch besluit na ophef rond CrossFit

Lucas zei in 2017 al spijt te hebben van een paar personages uit de show. "Als ik Little Britain kon overdoen dan zou ik die grappen over travestieten niet meer maken. Ik zou geen zwarte personages meer spelen", vertelde hij destijds. "Ik zou gewoon geen serie meer maken die mensen pijn doet. We hebben veel gemenere komedie gemaakt dan dat ik nu zou doen."

De serie staat overigens nog wel op NPO Start. NPO was dinsdagmiddag niet direct voor commentaar bereikbaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Brooklyn Nine-Nine snijdt racistisch politiegeweld aan

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!