Beeld © ANP

J.K. Rowling reageert op kritiek: 'Ik ben geen transfoob'

11 juni 2020 07:24

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling (54) heeft in een lang persoonlijk essay op haar website duidelijk gemaakt dat ze absoluut geen transfoob is. Dat deed ze naar aanleiding van kritiek op haar uitspraak dat ze niet wil dat genderidentiteit het idee vervangt van een biologisch bepaalde sekse. "Natuurlijk doet het leven van transgenders ertoe."

"Ik sprak over het belang van sekse en betaal sindsdien de prijs"

"Ik vergat de belangrijkste regel van Twitter - verwacht nooit een genuanceerd gesprek - en reageerde op iets wat ik voelde als vernederende taal over vrouwen. Ik sprak over het belang van sekse en betaal sindsdien de prijs", aldus de onder vuur liggende schrijfster in een ruim 3600 woorden tellend verhaal.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Ook Eddie Redmayne kritisch na uitspraken J.K. Rowling

De schrijfster legt onder meer uit dat haar interesse in transkwesties vooral professioneel is omdat het terugkomt in een nieuw boek in de misdaadserie die ze schrijft onder haar pseudoniem Robert Galbraith. De schrijfster schetst vervolgens verschillende redenen waarom ze haar zorgen uitte en dat alles bespreekbaar moet zijn. Ze verhaalt daarom ook over haar verleden waarin ze niet alleen slachtoffer was van huiselijk geweld, maar ook van seksueel misbruik. "Ik benoem dat niet in een poging sympathie op te wekken maar uit solidariteit met de enorme aantallen vrouwen die net zo'n geschiedenis hebben als ik."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Daniel Radcliffe hekelt transfobe uitspraken J.K. Rowling

J.K. Rowling zegt dat ze 'buitengewoon veel geluk' heeft gehad. "Ik ben een overlevende, zeker geen slachtoffer. Ik heb alleen mijn verleden genoemd omdat ik, net als elk ander mens op deze planeet, een complex achtergrondverhaal heb dat mijn angsten, mijn interesses en mijn meningen vormt. Ik vergeet die innerlijke complexiteit nooit wanneer ik een fictief personage creëer en ik vergeet het zeker nooit als het gaat om transgenders", aldus de auteur.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

J.K. Rowling krijgt wind van voren na transgender-uitspraken

In de afgelopen dagen reageerden veel fans en queer-organisaties boos of teleurgesteld op de eerdere uitspraken van Rowling. Ook Harry Potter-vertolker Daniel Radcliffe en Fantastic Beasts-acteur Eddie Redmayne namen afstand van de tweets van de schrijfster. Ook Emma Watson liet van zich horen. De actrice, die de rol van Hermione Granger in de Potter films speelde, kwam via Twitter met een duidelijk statement naar buiten.

'Transgenders zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Zij verdienen het om hun leven te leiden zonder constant vragen te krijgen over wat ze waren of wat men vindt dat ze zijn. Ik wil dat mijn trans volgers weten dat ik, en met mij vele anderen, jullie respecteer, zie en van jullie houd voor wie je bent', aldus Emma.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!