Beeld © ANP

Matthew McConaughey belooft een betere man te zijn

11 juni 2020 01:26

In een gesprek met voormalig American Football-speler Emmanuel Acho (29) heeft Matthew McConaughey (50) zichzelf de vraag gesteld hoe hij het in de toekomst beter kan doen als 'white privileged' man. Het interview werd gehouden voor de YouTube-serie 'Uncomfortable Conversations With a Black Man', die hij een week geleden is gestart naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten.

"Neem je verantwoordelijkheid en wees geen racist, maar een anti-racist"

Hoewel Emmanuel in principe de presentator is, was het vooral Matthew die veel vragen stelde. De acteur wilde met name weten hoe hij zichzelf als medemens kan verbeteren. Hierop adviseerde de American Football-speler hem: "Begin met het erkennen van het feit dat je in stereotypes denkt. Mensen zien nou eenmaal sneller gevaar in een zwarte dan in een witte man. Dat komt omdat dat aangeleerd gedrag is."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Matthew McConaughey speelt online potje bingo met oudjes

Volgens Emmanuel kan er pas gelijkheid zijn als 'witte allergieën' verdwijnen. "Mensen hebben veel vooroordelen. Ik hoorde vroeger op de middelbare school bijvoorbeeld 'dat ik me helemaal niet kleedde als een zwarte' of 'dat ik helemaal niet sprak als een zwarte'. Toentertijd realiseerde ik me nog niet hoe ontzettend fout dat is om te zeggen. Want daarmee suggereer je dus dat zwarte mensen 'dom' klinken of spreken en dat ze zich slecht of onverzorgd kleden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Matthew McConaughey brengt mondmaskers rond

"Ik geloof niet dat het slecht bedoeld was, maar dit is nou typisch zo'n voorbeeld van 'witte allergie', een denkbeeld dat mensen in hun hoofd hebben waaraan ik dus kennelijk niet voldeed", aldus Emmanuel. "Dus om je vraag te beantwoorden wat je kunt doen: neem je verantwoordelijkheid en wees geen racist, maar een anti-racist."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!