Beeld © ANP/EndemolShine

Van Ruud tot Kelly: wat doen de Big Brother-sterren nu?

04 januari 2021 11:02

Fans van 'Big Brother' kijken al jaren uit naar een comeback van het populaire programma en vanavond is het dan eindelijk zover. Daarin blikken we terug met de meest spraakmakende kandidaten van de eerste seizoenen.

"Als je een sms'je krijgt waarin staat dat 'je de meest waardeloze klootzak op de wereld bent', dan denk je, wie is nou wie?"

Het allereerste seizoen van Big Brother was op alle fronten spraakmakend. De kandidaten, vijf mannen en zeven vrouwen, wisten namelijk niet waar ze aan begonnen. Het was een ware kijkcijfer-hit. Toch gebeurde er in eerste instantie niet zoveel, maar de kijker vond het fascinerend om te zien hoe de bewoners zich verveelden. Het zijn dan ook die ‘gewone Nederlanders’ die het programma, en zeker het allereerste seizoen, tot een groot succes maakten.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Terugblik op 20-jarig bestaan Big Brother

Ruud (Big Brother 1)

"Effe knuffelen" en "Laat je niet gek maken", zijn voor altijd gekoppeld aan de blonde Ruud. Hij werd zelfs een nationale lieveling. Na zijn deelname nam de knuffelbeer zelfs een cd genaamd Lekker Knuffelen op en was hij in verschillende tv-programma’s te zien. Ruud eindigde als tweede en heeft daarna best een moeilijke periode doorgemaakt. Zo vertelde hij aan RTL Nieuws eerder: "Ik raakte mijn huis kwijt, mocht mijn kind een tijd lang niet meer zien en onderwijl stapelden de belastingformulieren zich op. Wat je dan gaat doen? Jezelf terugtrekken en opsluiten. Ik ging als een kluizenaar leven. Ik durfde vijf jaar lang niet over straat." Inmiddels gaat het stukken beter met de knuffelbeer en werkt Ruud als orderverzamelaar en geniet hij vooral van de rust die hij heeft.

Willem (Big Brother 1)

Willem eindigde tijdens het allereerste seizoen als derde, vlak na Ruud en Bart, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Willem besloot namelijk om tegen het einde Ruud te nomineren om het huis te verlaten en dat zorgde voor flink wat kritiek bij de kijkers. "Het is een bijzondere ervaring geweest. Het is iets wat op je pad komt, en dan wordt het een succes en staat heel Nederland op z’n kop", vertelt hij aan RTL Boulevard. "Ik zat destijds in een echtscheiding en samen besloten we dat het tijd was om het buiten de deur te zoeken. Toen ik ervan hoorde heb ik auditie gedaan en de rest is geschiedenis." 

Nu gaat het goed met Willem, die gelukkig is met zijn vrouw Marion die hij na het tv-avontuur ontmoette. Samen hebben ze een Bed & Breakfast, met privé-welness genaamd Byonz.nl. "Dat hebben we nu drie jaar en dat loopt erg goed. Daarnaast werk nog altijd in het onderwijs, wat ik ook deed tijdens mijn deelname aan Big Brother. Ik ben blij dat ik dat destijds heb aangehouden en niet ben gaan dansen en springen omdat ik een bekende Nederlander zou zijn. Geen poespas erbij, maar ik ben gewoon blijven doen waar ik goed in ben." Willem wordt tegenwoordig niet meer herkend op straat vanwege zijn deelname. "Nee, inmiddels zit er ook iets minder haar. Maar bij sommige gasten valt het kwartje uiteindelijk."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Deelnemers Duitse Big Brother weten niets van ernst corona

De acties van Willem zorgden ervoor dat fans van het programma hem uitmaakten voor matennaaier. "Als je erin zit, dan zit je lekker veilig. Maar als je eruit gaat, dan krijg je alles over je heen. Er was een gentlemen's agreement gemaakt met Karin, dat ik haar de eerste keer had genomineerd. Toen bleef zij erin en moest ik wel Ruud nomineren. Ik heb met hem nooit die afspraak gemaakt, dat was het spel. Maar de kijkers vonden toch wat anders, en ook de regie natuurlijk. Er moest wat reuring in het spel komen. (…) Natuurlijk zet het je wel aan het denken, maar er waren ook voldoende leuke reacties. Ik heb ook wel veel steun gekregen. Als je een sms'je krijgt waarin staat dat ‘je de meest waardeloze klootzak op de wereld bent’, dan denk je, wie is nou wie?” 

Spijt van zijn deelname heeft Willem zeker niet. Naar eigen zeggen is ‘spijt zoiets als een koe in de kont kijken'. "Dat heeft helemaal geen zin. Je kunt het ook omdraaien, we hebben een hartstikke leuke tijd gehad. Maar daar hoort ook een schaduwkant bij. Er is altijd wel iemand die ergens commentaar op heeft."

Kelly (Big Brother 3)

Kelly van der Veer is wellicht nog altijd een van de meest bekende Big Brother-deelnemers. Ze deed mee in het derde seizoen en onthulde daarin dat ze transgender is. Terugkijkend op die periode vertelt ze aan RTL Boulevard: "Ik had net mijn operatie achter de rug en was aan het opbloeien. Ik hoorde via een collega dat ze nieuwe deelnemers zochten, en toen heb ik me opgegeven. Ik ben er niet ingegaan als transgender, maar als vrouw. Ik had, na een ellendige tijd, zin in een groot avontuur."

Kelly omschrijft haar deelname als ‘heel spannend’. "Maar ik had al heel snel de camera’s niet meer in de gaten. Het was heel gezellig en echt een weerspiegeling van de maatschappij. Het heeft mij heel goeds gebracht, en ben mezelf ook tegengekomen." Gedurende haar deelname, vonden ook de aanslagen op de Twin Towers in New York plaats. "Dat was echt een rare gewaarwording", vertelt ze. "Ik weet nog dat wij echt van niks wisten en dat ik vroeg of de Top-40 veranderd was en wat de laatste modetrends waren. Terwijl ondertussen de hele wereld veranderde. Veel mensen vertelden mij dat ik ze heb laten lachen in die enge periode, dat deed mij goed."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Big Brother-Sabina komt met onthullend boek

Ruim twintig jaar later gaat het goed met Kelly. “Ik ben dankbaar voor alles. Ook hoe ik me als voorbeeld heb kunnen opstellen, terwijl dat niet mijn bedoeling was. Onbedoeld heb ik veel jongeren kunnen inspireren. Tegenwoordig voel ik me goed, ik doe veel yoga en ben spiritueel bezig." Kelly heeft er een kortstondige televisiecarrière aan overgehouden. Zo zagen we haar in Hotel Big Brother en in Dancing on Ice. 

Sabine (Big Brother 1)

Sabine Wendel zal tot in de eeuwigheid moeten aanhoren hoe zij en Bart in het huis een koppel vormde. Het was wellicht één van de meest spraakmakende momenten van Big Brother en volgens Sabine heeft ze geen moment spijt gehad van haar avontuur, zo vertelde ze eerder aan AD. "Een heftige tijd, maar ik zou het niet willen missen." Ruim twintig jaar later werkt Sabine aan een heus Big Brother-boek waarin ze haar verhaal uit de doeken doet. Aan RTL Boulevard laat Sabine weten het enorm leuk te vinden dat het populaire programma een comeback maakt. 

Of we de deelnemers van het eerste uur in het nieuwe seizoen zullen zien lijkt uitgesloten, al ziet Willem wel een kans. "Als ze me vragen om een potje te koken, dan kan dat altijd. Dat heb ik ook tijdens het tweede seizoen gedaan. Toen maakte ik een heuse Big Brother-pasta, dat zou best leuk zijn. Ik weet ook niet of ik de reeks op de voet zal volgen, ik ga het zeker wel even kijken." Hoewel Kelly soms de gezelligheid van Big Brother mist, lonkt de terugkeer naar televisie niet. "Ik ben zen, Ik hoef niet meer in de spotlight te staan. Maar ik heb wel veel zin in de nieuwe reeks, ik ga er echt voor zitten." 

Vorige week werden de nieuwe kandidaten bekendgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit zijn de kandidaten van Big Brother 2021

Vanavond is Big Brother: De Start, gepresenteerd door Geraldine Kemper en Peter Van der Veire, om 20.30 uur te zien bij RTL 4, RTL 5 en in Vlaanderen op VIER.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!