Beeld © ANP

Lord of the Rings-acteur Ian Holm overleden

19 juni 2020 14:16

De Britse acteur Ian Holm is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant 'The Guardian' op gezag van zijn manager. Holm leed aan de ziekte van Parkinson.

Hij was bij het grote publiek vooral bekend van de rol van Bilbo Baggins, die hij vertolkte in de succesvolle reeks Lord of the Rings-films. Ook speelde hij in de sf-film Alien uit 1979.

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Cast Lord of the Rings-serie aangevuld met GoT-acteurs

De Britse acteur ontving in zijn carrière een groot aantal prijzen, waaronder een BAFTA en een aantal Tony's. Holm gold als een van de grootste acteurs van zijn generatie. Hij begon al op jonge leeftijd met acteren. Vanaf de jaren vijftig maakte hij onderdeel uit van de Royal Shakespeare Company.

Zijn filmcarrière begon in de jaren zeventig; Holm was in zijn leven in meer dan honderd producties te zien. Holm omschreef zichzelf als een minimalistische acteur. "Als je maar de juiste dingen denkt, dan pikt de camera dat vanzelf op", stelde hij ooit.

Naast Lord of the Rings en Alien wordt Chariots of Fire uit 1981 gezien als een van zijn grootste successen. Voor deze rol ontving hij een Bafta en een Oscar-nominatie. De Britse ster was voor de laatste maal te zien op het witte doek als de oude Bilbo in de derde Hobbit-film, in 2014.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

The Lord of the Rings-serie krijgt nu al tweede seizoen

Koningin Elisabeth II ridderde de acteur in 1998 voor zijn grote verdiensten voor de Britse cultuurwereld. Sindsdien ging Holm door het leven als Sir.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!