Beeld © ANP

Najib Amhali speelt binnenkort weer eerste grote voorstelling

24 juni 2020 10:35

In de Mainstage-hal van de Brabanthallen in Den Bosch kunnen vanaf nu coronaproof theatervoorstellingen met duizend man publiek worden gespeeld. Directeur Jeroen Dona van de evenementenlocatie en Alex Kühne, directeur van Theater aan de Parade, vertellen woensdag in gesprek met BuzzE over hoe het plan tot stand kwam.

"We kunnen weer aan cultuur gaan doen en genieten van een avondje theater"

Mainstage is zo ontwikkeld dat er volgens de RIVM-richtlijnen volledig veilig en coronaproof theatervoorstellingen voor duizend man gespeeld kunnen worden. Het idee om de nieuwe zaal in de Brabanthallen om te bouwen tot de tegenhanger van AFAS Live kwam volgens Dona tot stand omdat hij en Kühne samen dachten: we gaan dit doen.

"We gingen kijken naar wat er wel kon en hebben dat tastbaar gemaakt." Juist die concreetheid, het daadwerkelijk ontwikkelen van een zaal die aan de 1,5 meterregels voldoet, maakt het concept uniek. "Het doen is het unieke, je moet niet stil gaan zitten", beamen Dona en Kühne.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Douwe Bob geeft coronaproof openluchtconcert op Terschelling

Toen het plan dinsdagmiddag werd gepresenteerd was het echter niet meer dan een concreet concept en wilde Mainstage graag als proeflocatie worden aangewezen om shows met duizend man te mogen spelen. Maar inmiddels heeft de tijd hen ingehaald zegt Dona, refererend aan het nieuws dat de limiet van honderd bezoekers geschrapt wordt. "Ze hebben heel snel naar ons geluisterd", vult Kühne lachend aan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Najib Amhali moet niet denken aan financiële rampenplan

De Brabanthallen en Theater aan de Parade zijn ook blij dat er al zoveel animo is om te komen spelen in Mainstage. In de periode van 1 september tot 1 januari staan er al negentig shows gepland. "Het is bemoedigend dat veel mensen willen komen spelen", zegt Kühne. Onder anderen Najib Amhali, Guido Weijers en Henry van Loon & Ronald Goedemondt staan dit najaar in Den Bosch op de planken. "We kunnen weer aan cultuur gaan doen en genieten van een avondje theater", zegt Kühne blij.

Wat nu rest is de kaartverkoop starten, de protocollen invullen en promotie gaan doen. Volgens Kühne heeft de beslissing van het kabinet door meer dan honderd mensen toe te laten bezoekers een steun in de rug gegeven in het besluit om de stap naar het theater te wagen. Ook het aanbod helpt daar volgens hem bij. "Het is makkelijker om met Najib te beginnen dan met het Oekraïens mannenkoor."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!