Beeld © ANP

Kritiek op Fidan Ekiz bezorgt historicus Twitterstorm

29 juni 2020 21:41

Historicus Nadia Bouras van de Universiteit Leiden is maandag online belaagd omdat zij kritiek had op de NSB-opmerking van 'Op1'-presentatrice Fidan Ekiz. Zij verweet Arie Boomsma zondagavond van 'NSB-gedrag' omdat hij adverteerders van 'Veronica Inside' had gevraagd of zij zich wel moesten willen verbinden aan een programma waarin vermeend seksistische, racistische en homofobe opmerkingen worden gemaakt.

"Ik vind het onbegrijpelijk dat die term NSB-gedrag door iedereen wordt gebruikt"

Nadia stelde op Twitter dat Fidan "door de rechtse bocht vliegt door Arie Boomsma en anderen weg te zetten als NSB'ers. Ze houdt een monoloog over Johan Derksen als het ware slachtoffer en noemt zijn racistische grap 'goed'. "Ontluisterend en ongepast."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fidan Ekiz zelf opgestapt bij De Nieuwe Maan na bedreigingen

Als reactie op deze opmerking werden maandag tientallen pogingen ondernomen om haar Facebook- en Instagram-account te kraken, meldt Nadia op Twitter. "Alleen maar omdat ik het ongehoord vind dat een talkshowmevrouw mensen beschuldigt van NSB-gedrag. Veel succes, sneuneuzen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Johan Derksen witheet: 'Genee is een geweldige lul'

Ook ontving zij in haar mailbox hatelijke reacties waarin de universitair expert wordt verweten "een vrouwenstem uit het Rifgebergte" te zijn die "nu in Marokko achter je man aan had moeten lopen met je zes kinderen. Maar dankzij de racistische kaaskop kan je nu lezen en schrijven".

De in Amsterdam geboren Nadia deelt maandagavond meerdere reacties op haar Twitter-account en beklemtoont dat het slechts een kleine bloemlezing is. "Dat ze moeite doen om mijn mailadres te achterhalen, plaatsjes zoeken. Wie zijn deze mensen?!" vraagt ze zich hardop af.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

René van der Gijp helemaal klaar met Wilfred Genee

De universitair docent is overigens niet de enige die kritiek uitte op de NSB-zin van Fidan Ekiz. Ook opinie- en programmamaker Gijs Groenteman is boos over de manier waarop diverse spelers in de Veronica Inside-rel de afgelopen week de term ‘NSB-gedrag’ hebben gebruikt. René van der Gijp verweet Wilfred Genee eerder op de week ook ‘NSB-gedrag’ omdat de presentator René en Johan Derksen tijdens de racisme-uitzending niet genoeg verdedigd zou hebben.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Angela de Jong schrijft Wilfred Genee compleet de grond in

"Ik vind het onbegrijpelijk dat die term NSB-gedrag door iedereen wordt gebruikt", stelde Gijs maandag op NPO Radio 1. "Als ik hoor dat iemand NSB-gedrag vertoont, zie ik iemand voor me die mensen verraadt die clandestien iets doen voor de goede zaak." Hij stelt voor dat zowel Fidan Ekiz als René van der Gijp eens een geschiedenisles gaan volgen. "Laat ze maar eens een geschiedenisboekje gaan lezen om te weten wat de NSB was en wat NSB-gedrag precies impliceert. Het slaat helemaal nergens op."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!