Koning Felipe Beeld © afp

Koning Felipe beslist over onzekere toekomst vader

16 juli 2020 17:24

De gemoederen lopen hoog op in Spanje door nieuwe schandalen over omkoping, witwassen en belastingontduiking - en daar zou oud-koning Juan Carlos alles vanaf weten. Van zijn zoon koning Felipe wordt nu verwacht dat hij een van de moeilijkste beslissingen uit zijn leven moet maken, meldt 'AD'.

De eens zo gevierde Spaanse koning is niet meer. Zes jaar geleden deed Juan Carlos afstand van de troon en sindsdien zijn er rare praktijken boven water gekomen. Zijn imago heeft enorme schade opgelopen door geruchten over talloze minnaressen en corruptie. De afgelopen weken volgen onthullingen in Spaanse kranten over een grote corruptiezaak, waar de vorst bij betrokken zou zijn, elkaar in hoog tempo op. Schijnbaar had vaderlief een aantal geheime buitenlandse rekeningen waar kennelijk grote geldbedragen op gestort werden. En die zou de koning deels dan weer met tassen naar Spanje laten smokkelen. De Zwitserse justitie doet al enige tijd onderzoek en ook het Spaanse Hooggerechtshof buigt zich over de zaak.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Minder salaris voor Spaanse koning Felipe

De Spaanse regering zit nogal met de kwestie in haar maag. Premier Pedro Sánchez liet vorige week weten 'bezorgd' te zijn over de zaak. Felipe moest in maart al optreden door de staatstoelage van zijn vader af te pakken. Ook moest vader afscheid nemen van zijn titel als koning, die hij eerst wel mocht behouden nadat Felipe koning werd. Maar dat bleek allemaal toch niet genoeg: nu moet er harder opgetreden worden.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Felipe krijgt alle vertrouwen van vader Juan Carlos

Felipe kan zijn vader zelfs het lidmaatschap van het Koninklijk Huis ontzeggen, zodat alleen zijn eigen gezin en koningin Sofia nog overblijven. Naar verwachting zal hij ervoor zorgen dat zijn vader het Zarzuela-paleis ontruimt, zodat de afstand daardoor zichtbaar wordt voor het publiek. Hij zou zich dan kunnen terugtrekken in Galicië, in Sanxenxo, waar hij onder andere een zeilboot heeft liggen. De Spaanse media speculeren er in ieder geval op los en niet iedereen denkt dat Juan Carlos in Spanje zal blijven.

Of de Spaanse koning Felipe gaat breken met zijn vader hoor je in de video hieronder.

Breekt de Spaanse koning Felipe met zijn vader?

02:07