Beeld © ANP

Guus Meeuwis pakte het totaal anders aan voor jubileumplaat

31 juli 2020 07:04

Dit jaar zit hij precies 25 jaar in het vak en daarom brengt Guus Meeuwis een gloednieuwe plaat uit. Voor 'Deel Zoveel' pakte hij het compleet anders aan dan voorgaande jaren. "Daar was ik best een beetje huiverig voor."

"Gewoon om eens een andere wind te laten waaien"

"We hebben het deze keer over een heel andere boeg gegooid",vertelt Guus (48) tegen BuzzE over het schrijfproces van de plaat die vrijdag verschijnt. "We zijn met tien, elf songwriters naar een boerderij in Noord-Limburg gegaan en het werd een soort writerscamp van vier dagen. Op iedere plek in huis klonk muziek en werden liedjes gemaakt", blikt hij terug.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Trouwplannen Guus Meeuwis en Manon Meijers volledig in het water

Het idee kwam van zijn platenmaatschappij en een van zijn vaste kompanen. "Ik was er best huiverig voor. Een beetje conservatief, halsstarrig misschien zelfs. Want ik dacht: ik maak al vijfentwintig jaar mijn liedjes zo. Waarom zouden we dat veranderen?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Guus Meeuwis neemt alle twijfels weg met ode aan Manon

"Ze zeiden: ‘waarom zou je het niet een keer proberen? Al komen er drie liedjes uit, en dan doen we de rest weer zoals je gewend bent’." Hij vervolgt: "Gewoon om eens een andere wind te laten waaien. Het past ook wel bij het jubileumjaar. Je wilt geen best of, je wilt een nieuwe plaat."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Stormloop op tickets voor Guus Meeuwis

Dus besloot Guus het erop te wagen en zijn werkwijze na al die jaren los te laten. En hoewel hij deze keer weinig invloed had op het schrijfproces - "want je kunt niet op iedere plek in zo’n huis tegelijk zijn" - bleek die nieuwe manier van werken bijzonder succesvol. "Ik ben ontzettend blij dat ik me heb laten overhalen om het zo te doen. Het was geweldig om al dat talent en het enthousiasme om je heen te zien floreren", zegt hij. Grappend: "En dat allemaal ter eer en glorie van de heer Guus Meeuwis."

Alle songwriters, "een mix van de oude generatie en een club jonge mensen", kregen de vrijheid om een liedje te schrijven. Geen opdracht, het mocht overal over gaan. "Er was maar één doel: een zo goed mogelijk liedje. Ik was natuurlijk wel de rode draad, dus met de meeste heb ik me uiteindelijk wel bemoeid." Na die vier dagen schrijven rolden er twintig liedjes uit. "Toen ik naar huis reed had ik de plaat eigenlijk al gehoord."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Pop-upclub Guus Meeuwis is regelrechte hit

Volgens de zanger is het "een typische Guus-plaat". "Fris en vrolijk. Ik hoor duidelijk de nieuwe invloeden erin zonder dat ik mezelf heb laten gaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Groot nieuws Guus Meeuwis is traktatie voor fans

Op Deel Zoveel zijn uiteindelijk dertien nummers terechtgekomen, waaronder de nieuwste single 'Echte mannen'. Ook het nummer 'Nacht' staat erop, de versie die Guus samen met Kraantje Pappie maakte van zijn monsterhit 'Het is een nacht'.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!