Beeld © ANP

André van Duin ontvangt Media Oeuvre Award

7 september 2020 17:45

André van Duin (73) heeft maandag de Media Oeuvre Award uitgereikt gekregen. Ron Brandsteder (70) verraste hem met de prijs in het programma 'Tijd voor Max'. De komiek en programmamaker krijgt de award omdat hij in zijn carrière van grote invloed is op het Nederlandse medialandschap.

"André van Duin is, naast een goede vriend, vooral een groot artiest"

Van Duin reageerde verrast. "Wat enig, ik had er nog nooit van gehoord", grapte hij. De jury van de prijs noemt André een groots volkskomiek en één van Nederlands grootste mediapersoonlijkheden. Hij heeft de award dik verdiend. Ook volgens Ron Brandsteder is het terecht dat zijn collega de prijs krijgt: "André van Duin is, naast een goede vriend, vooral een groot artiest. Meerdere generaties zijn getuige geweest van zijn veelzijdige carrière, die al een halve eeuw beslaat."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André van Duin mist echtgenoot nog steeds: 'Ik was ontroostbaar'

De 73-jarige André van Duin maakte vanaf de jaren '60 naam als komiek in het theater en op televisie. Hij presenteerde onder meer Te land ter zee en in de lucht, was vaste gast in de quiz Wie ben ik? en presenteerde op de radio de Dik Voormekaar Show.

Ook speelde André, geboren als Adrianus Marinus Kloot, tijdens zijn carrière in verschillende speelfilms en maakte hij muziek. Onder andere de carnavals-klassieker 'Er staat een paard in de gang' is van zijn hand. In de afgelopen decennia won André al meerdere grote prijzen voor zijn werk, waaronder de Ere Zilveren Nipkowschijf in 2018.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André van Duin draait er niet omheen in Heel Holland Bakt Kids

De Media Oeuvre Award, een initiatief van Spreekbuis.nl, is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan een invloedrijke mediaprofessional. Vorig jaar werd de award gewonnen door Jan Slagter, baas van omroep MAX.