Beeld © RTL / Mark Engelen

Drag Race Holland-presentator Fred van Leer over drag-ervaring

08 september 2020 14:29

Vanaf 18 september is Fred van Leer (43) te zien als host van 'Drag Race Holland'. Wat veel mensen niet van Fred weten, is dat hij jarenlang als drag queen heeft opgetreden door heel Nederland. Aan 'Beau Monde' vertelt de stylist over die tijd én over zijn nieuwe programma en de bijzondere jurken die hij daarin zal dragen.

"Toen de Drag Race-kandidaten nog sperma waren, stond ik al op een blok als Diana Ross"

Want dat Fred de Nederlandse versie van Rupaul's Drag Race mag gaan presenteren, is een droom die uitkomt. "Vijf minuten voor een theatershow kreeg ik een appje: ‘Wil je RuPaul’s Drag Race presenteren?’ Ik dacht dat ik gek werd!" zegt hij in Beau Monde. Fred vindt het namelijk een ontzettend belangrijk programma. Natuurlijk draait het om entertainment, glitters en pruiken. "Maar het gaat ook om acceptatie, inclusiviteit, de kunst van transformatie."

Bovendien heeft Fred jarenlange ervaring als drag queen. "Toen de Drag Race-kandidaten nog sperma waren, stond ik al op een blok als Diana Ross." En hoewel de stylist mooie herinneringen heeft aan die tijd, waren er ook vervelende momenten. Zo is er wel eens bier op hem gegooid of is hij uitgescholden. Dat zorgde voor minder plezier. Op een avond besloot Fred dat het klaar was en hing hij zijn pruiken aan de wilgen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Deze 10 Drag Queens doen mee aan Drag Race Holland

Op af en toe een verzoeknummertje na. "Zo heb ik mijn Diana Ross-show gedaan op de bruiloften van Nicolette van Dam en Caroline Tensen."

Maar in Drag Race Holland gaan we Fred dus weer in drag zien. En daar pakt hij uiteraard mee uit. Hij wordt gekleed door grote namen als Claes Iversen, Edwin Oudshoorn en Berend Brus. "Mijn finalejurk wordt ontworpen door Claes. Als stylist kwam ik jarenlang outfits bij hem shoppen. Nu sta ik daar in mijn onderbroek en word ik aan alle kanten opgemeten voor een creatie voor mezelf."

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Werken voor Drag Race was droom van Fred van Leer

Drag Race Holland, geproduceerd door Vincent TV, is vanaf vrijdag 18 september wekelijks met een nieuwe aflevering exclusief te zien bij Videoland. Hieronder zie je alvast de eerste beelden.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!