Beeld © ANP

Nick Schilder openhartig over nieuwjaarsbrand en heftige nasleep

14 september 2020 13:56

Nick Schilder (36) was een van de vele gasten in Café De Hemel toen daar in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 een zware brand uitbrak. In totaal overleden er veertien bezoekers en raakten er 200 gewond. De destijds 17-jarige zanger raakte ook gewond en moest lange tijd in het ziekenhuis blijven. "Het heeft mij echt veranderd", vertelt Nick in de podcast 'Leermeesters'.

"De brand was echt een switch voor mij"

"Ik heb 23 dagen in het ziekenhuis gelegen, waarvan 21 aan de beademing. Vooral mijn longen waren er slecht aan toe en ik moest een halfjaar revalideren", vertelt Nick in de aflevering. "Na de brand raadde de longarts mij aan om ademhalingsoefeningen te doen en veel in de buitenlucht te zijn. Ik zat daar niet echt op te wachten: 'Dan ga ik wel sporten in de buitenlucht en zangoefeningen doen, dan heb ik er nog wat aan', dacht ik. Tot op de dag van vandaag doe ik zeker vier keer per week 30 tot 40 minuten zangoefeningen en sport ik vier keer per week."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nick & Simon krijgen compliment van inspiratiebron Paul Simon

"De brand was echt een switch voor mij. Toen bedacht ik me dat ik het leven met beide handen moet aangrijpen en alles eruit moet halen wat erin zit. Dat was mijn manier om ermee om te gaan. Op die manier ben ik aan de slag gegaan. Het heeft mij echt veranderd. Ik was daarvoor een luie leerling en te dik. (…) Ik gooide er echt met de pet naar."

"Misschien is het voor mij wel een soort survivors guilt", vervolgt Nick. "Deze tijd is mij wel gegund en veertien leeftijdsgenoten na die avond niet. Daar moet ik heel serieus mee omgaan en heel dankbaar voor zijn. Dat is daaruit voortgekomen." Sindsdien is Nick veranderd van een 'luie leerling naar een heel serieuze student', zo vertelt hij. "Ik heb die discipline nooit kunnen loslaten. Het brengt je veel, maar het is soms een valkuil. Je loopt het risico dat je jezelf voorbijloopt." Volgens Nick heeft het hem goed geholpen om veel te praten met zijn vrienden.

"De gesprekken gingen anderhalf jaar lang nergens anders over. Er hing gewoon een donkere wolk boven het dorp en op een gegeven moment dacht ik: 'Ik ben er niet voor weggelopen en heb mijn best gedaan en door", aldus de zanger. 

Het hele gesprek met Nick is hier te beluisteren. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nick en Kirsten Schilder vieren 8e verjaardag van zoontje

Inmiddels heeft Nick samen met Simon Keizer een flinke carrière opgebouwd. Onlangs vertrokken de twee samen met Kees Tol nog naar New York om een documentaire te maken over hun grote helden, hieronder vertellen ze er alles over. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!