Beeld © RTL

Drag Race Holland maakt internationale furore in de doelgroep

11 oktober 2020 13:59

'Drag Race Holland', de Nederlandse versie van het iconische en wereldwijd immens populaire 'RuPaul's Drag Race' is nu vier weken bezig. En terwijl een deel van de bevolking het programma wellicht bij voorbaat al niets vindt, zijn de reacties van degenen die wél kijken mateloos enthousiast. Zowel in het binnen- als buitenland zijn fans razend enthousiast over de deelnemers, maar zeker ook over de presentator: Fred van Leer (44).

"Van over de hele wereld zeggen mensen leuke dingen"

Voordat Fred de stoute hak aantrok en op het hoofdpodium van Drag Race Holland ging staan, wisten veel mensen misschien niet eens dat hij jarenlang zelf als drag queen actief was. "Toen jullie nog een zaadcel waren, stond al ik op een hoge hak", zei Fred in de eerste aflevering tegen de tien deelnemende queens uit Nederland. 

En sinds die eerste aflevering, te zien op Videoland, gaat het hard met de reacties in Freds inbox. "Ik krijg wel tweeduizend reacties op een dag", vertelt Fred aan RTL Boulevard. "Ik krijg zo veel lieve reacties. Laatst sprak iemand me nog aan in de supermarkt. Ze zei dat ze eerst sceptisch was over het programma, omdat het een Nederlandse remake ging worden, maar uiteindelijk vond ze het super leuk."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Drag Race Holland-presentator Fred van Leer over drag-ervaring

En de positieve reacties komen niet alleen uit Nederland. "Van over de hele wereld zeggen mensen leuke dingen", vertelt Fred enthousiast. "Polen, Mexico, Brazilië, Amerika. Noem het maar op." Daar is Fred behoorlijk blij mee, "want tegelijkertijd gaat ook door je hoofd dat RuPaul natuurlijk op eenzame hoogte staat. Ik wilde haar niet nadoen, maar er mijn eigen draai aan geven. Maar gaan mensen dat we leuk vinden?" vroeg Fred zich af. En dat het antwoord blijkbaar 'ja' is, stemt hem bijzonder vrolijk.

Bovendien zijn de internationale fans niet alleen gek op Fred, maar ook op de kandidaten. Iedere week laten de queens uit Nederland hun beste creaties op de runway zien, en iedere keer reageren kijkers uit alle windstreken lauter positief. 

Miniatuurvoorbeeld

lees meer:

Werken voor Drag Race was droom van Fred van Leer

Niet alleen fans van het programma zijn positief over Fred en de kandidaten. Ook bekende experts zijn onder de indruk van hun prestaties. Bijvoorbeeld Raja en Raven, twee van de bekendste drag queens wereldwijd. Zij beoordelen voor het oog van honderdduizenden mensen iedere week de looks van de Nederlandse kandidaten in hun programma Fashion Photo Ruview op YouTube. Iedere week zijn ze weer bijzonder onder de indruk.

Tekst gaat door onder de video.

Ook andere grote Amerikaanse drag queens zoals Latrice Royale en Manila Luzon vinden het prachtig wat de Nederlandse versie laat zien. "Dat is prachtig om te horen", aldus Fred, die daarbij ook benadrukt dat het vooral om de kandidaten gaat. "Ik heb veel contact met ze. Ze zijn zo talentvol. Het is waanzinnig wat ze doen." En aan de producent, Vincent TV Producties, wil Fred graag een compliment maken. "Het is zo goed gemaakt. Vol met liefde."

De enige die wellicht ontbreekt in de show is RuPaul zelf. Soms spreekt ze videoboodschappen voor de queens van de Nederlandse versie in, maar daar blijft het dan ook bij. "Zonder de coronacrisis was Ru waarschijnlijk zelf wel langsgekomen", vertelt Fred. "Ik weet in ieder geval dat ze super blij is met het resultaat." Fred vertelt in de video hieronder over de grote schoenen die hij moest vullen.

Tekst gaat door onder de video.

Ondanks alle positieve reacties, die zowel uit binnen- als buitenland komen, wordt er niet zo veel over Drag Race Holland gesproken als bijvoorbeeld over De Bachelorette, dat ook alleen op Videoland te zien was. Daar heeft mediadeskundige Rob Goossens wel een verklaring voor. "Het programma leeft vooral in de LHBTI-community", vertelt Rob aan RTL Boulevard. "Een grote groep mensen denkt op voorbaat al dat het een programma is voor homoseksuelen." 

Zelf vindt Rob het een vermakelijk programma om naar te kijken. "Het is entertainment. En ik hoor ook van veel vrouwen in mijn omgeving dat ze het een geweldig programma vinden." Ook is Rob tevreden over de prestaties van Fred. "In Amerika doen ze het natuurlijk zo goed, daar is niet tegenop te boksen", aldus Rob, die benadrukt dat Fred duidelijk groeit in zijn rol. "Het wordt steeds beter."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Deze 10 Drag Queens doen mee aan Drag Race Holland

En hoewel de doelgroep misschien een beetje te niche is, denkt Rob wel dat er een tweede seizoen van de drag show komt. "RTL wil met het programma ook laten zien waar het staat als mediabedrijf." En is er nog genoeg talent uit de lage landen om het deelnemersveld mee te vullen? "We kunnen wel zeven seizoenen maken", aldus Fred.

In de video hieronder krijg je een betere indruk van de tien drag queens die aan het eerste seizoen van Drag Race Holland meedoen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!