Komedie met Henry van Loon wint internationale prijs

12 oktober 2020 09:15

De zwarte komedie 'Korte Kuitspier', met een hoofdrol voor cabaretier en Promenade-ster Henry van Loon, heeft een van de grootste internationale prijzen op het gebied van korte films in de wacht gesleept. Dat heeft producent Oak Motion Pictures maandag gemeld.

Korte Kuitspier werd in Cardiff in Wales bekroond met de Iris Prize. De bekroning gaat naar regisseur Victoria Warmerdam. Zij krijgt 30.000 pond, omgerekend ruim 33.000 euro, die zij aan een volgend project moet besteden. Het is de eerste keer in het 14-jarige bestaan van het festival dat een Nederlandse maker deze prijs wint.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Barrie Barista met Henry van Loon nu op Videoland

De film vertelt over een bovengemiddeld lange man die door de rest van de wereld als dwerg wordt gezien. Andere rollen worden gespeeld door kersverse Gouden Kalf-winnares Beppie Melissen, Raymonde de Kuyper, Bert Hana en Sieger Sloot. Korte kuitspier beleefde de wereldpremière in 2019 op het festival Imagine in Amsterdam en is daarna geselecteerd voor 130 festivals.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Henry van Loon en Jelka van Houten delen naast bed ook filmset

Volgens de jury van de Iris Prize is Victoria Warmerdam, die in 2015 afstudeerde aan de HKU in Utrecht, in opkomst als "een oorspronkelijke en opwindende comedy-regisseur". Haar film staat volgens het juryrapport model voor "onze maatschappij die al te vaak het verkeerde etiket op mensen plakt". Henry van Loon speelt ook de hoofdrol in haar volgende film Snorrie.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!