Fedja van Huêt kruipt in de huid van Anthony Fokker

18 oktober 2020 07:37

Voor de nieuwe dramaserie Vliegende Hollanders kruipt Fedja van Huêt (47) in de huid van de excentrieke en bevlogen vliegtuigbouwer Anthony Fokker. "Eigenlijk was ik verbaasd dat ze mij vroegen", vertelt Fedja aan het ANP.

"Ik ben gelijk even gaan googlen hoe die man eruit zag en daar lijk ik helemaal niet op"

"Ik ben gelijk even gaan googlen hoe die man eruit zag en daar lijk ik helemaal niet op. Maar daar gaat het natuurlijk ook helemaal niet om", zegt hij over zijn rol. "Je hoeft niet op iemand te lijken om hem goed neer te kunnen zetten."

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Ryanne van Dorst en Fedja van Huêt schitteren in Baantjer de film

De serie speelt zich af tijdens de begindagen van de commerciële luchtvaart, waarin twee pioniers met en tegen elkaar strijden: Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman. Tussen de twee is een continue vete gaande maar tegelijkertijd hebben ze elkaar ook nodig.

Fedja kende het verhaal voordat hij voor zijn rol gevraagd werd nauwelijks. Nadat hij de biografie van Fokker had gelezen en zich meer in de man had verdiept, ontdekte hij wat een "markant figuur" Fokker was. "Het was echt een pionier, een uitvinder. Heel bevlogen en gepassioneerd. Ik vond het heel leuk om dat vluchtige, beetje speelse van hem neer te zetten. Een beetje de player tegenover de idealist", doelt Fedja op zijn tegenspeler Daan Schuurmans, die de rol van Plesman op zich neemt.

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Fedja van Huêt en Anniek Pheifer over All You Need Is Love

Of hij overeenkomsten ziet tussen Fokker en zichzelf? "Dat vluchtige van hem heb ik wel. Maar dat je zo ondernemend bent, dat kan ik me niet voorstellen. Dat heb ik helemaal niet", zegt hij stellig. "Maar daarom vond ik het wel heel interessant om te spelen."

Het leuke van Vliegende Hollanders, dat vanaf zondagavond te zien is op NPO 1, vindt Fedja dat het ook de ontstaansgeschiedenis van de luchtvaart vertelt. "Het gaat over de idealen van Plesman, dat hij mensen wilde verbinden en dat oorlogen zouden stoppen. Als je vanuit deze tijd naar die tijd kijkt, is dat heel interessant. Nu moeten we juist allemaal minder gaan vliegen."

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Fedja van Huêt heeft respect voor Robert ten Brink

Voor de opnames, die allemaal plaatsvonden voor de corona-uitbraak, reisde de cast onder meer af naar Boedapest, waar een straatje is nagebouwd in de stijl van New York in het interbellum. Verder zijn er verschillende trucjes toegepast om de serie zo ‘echt’ mogelijk te maken.

Zo kwam er in sommige scènes een zogenoemd ‘green screen’ aan te pas, legt Fedja uit. "We hebben bijvoorbeeld ook een paar keer met nieuwe vliegtuigen gevlogen. Daar maakten ze dan met de computer een oud toestel van. Het ziet het er echt waanzinnig en rijk uit", verzekert hij.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!