Arjen Lubach en Lange Frans Beeld © ANP

Arjen Lubach maakt gehakt van 'complotdenker' Lange Frans

19 oktober 2020 11:26

Arjen Lubach (40) heeft het gehad met de 'fabeltjesfuik' van BN'ers als Lange Frans (39). In 'Zondag met Lubach' bekritiseerde hij de rapper, omdat hij gelooft dat de elite en politieke leiders een pedofielennetwerk onderhouden.

"Dit is zieke shit"

Zo'n twee miljoen kijkers zagen hoe Arjen zijn beklag deed over Lange Frans. Zijn complotdenken zint de Zondag met Lubach-presentator niet. Volgens Lange Frans onderhouden de elite en politieke leiders een satanisch pedofielennetwerk. "De meesten van jullie denken nu, hoop ik: what de f*ck is dit?" aldus Arjen in zijn talkshow. "Dat had ik ook, totdat ik laatst een beetje ben gaan rondklikken op YouTube. Daar zijn heel veel mensen die geloven dat onze realiteit niet klopt." 

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Arjen Lubach kondigt laatste seizoen ZML aan

Volgens Arjen is er 'een heel circuit' op YouTube dat 'langzaam een eigen parallelle werkelijkheid in wordt gezogen'. Hierbij nam hij een filmpje van Lange Frans als voorbeeld, waarin de rapper beweert dat het NOS Journaal elke dag hun kijkers manipuleert. "Zij zeggen: 'Alles wat je op televisie ziet en in de kranten leest, is fake news'", legt Arjen uit. "Als je dat eenmaal gelooft, kom je vanzelf terecht in een soort web van theorietjes." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Arjen Lubach ontroert Jinek-kijkers met ode aan vriendin

De presentator denkt dat het ligt aan het 'algoritme' waar je dan in terechtkomt. "Zo graven ze onbedoeld een tunneltje voor je waar je steeds dieper in vast komt te zitten", verklaart hij. Arjen ondervond het zelf toen hij op zoek ging naar dit soort filmpjes. "Dit is zieke shit." Nóg een Lange Frans-filmpje kwam ter sprake, waarin de rapper in gesprek ging met een complotdenker die beweert dat supermarkten geen eten maar 'gemanipuleerde rotzooi' verkopen 'die ervoor zorgt dat je het contact met de aarde verliest'. "Dat is natuurlijk wel supererg, want ik koop negentig procent van mijn eten in de supermarkt", reageert Lange Frans daarop. Het fragment zorgt voor veel hilariteit bij het ZML-publiek. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

T-shirt-actie Lubach levert Rode Kruis 283.000 euro op

"Ik sta op het punt dat ik bijna medelijden krijg met al deze lui", gaat Arjen verder. "Deze mensen zijn met open ogen in het algoritme van die grote platforms gelopen (...) Als er straks ergens op basis van die complotten geweld uitbreekt, of nog erger: een burgeroorlog, dan is dat een direct gevolg van het verdienmodel van die internetbedrijven." 

Arjen stopt na dit seizoen met Zondag met Lubach. In de video hieronder legt hij uit waarom.  

Arjen Lubach: 'Je moet een keer de stekker eruit trekken'

01:51

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!