Beeld © Vincent TV Producties & Boris Meijer

Envy Peru wint Drag Race: 'In Peru was ik op het ochtendjournaal'

06 november 2020 17:16

Na acht weken lang strijden in 'Drag Race Holland' mag Envy Peru (31) zich de eerste Drag Race Superstar van Nederland noemen. Ze schaart zich daarmee in een illuster rijtje vol dragqueens met internationaal succes. RTL Boulevard sprak met Envy over deze bijzondere eer.

"Ik krijg berichten van mensen die eerst niets van drag snapten en het nu helemaal omarmen"

Drag Race Holland is de eerste Nederlandse versie van de wereldwijd populaire show RuPaul's Drag Race. Winst van de Amerikaanse versie staat garant voor succes. Dragqueens die de competitie hebben gewonnen, toeren over de hele wereld met hun shows. Nederland is na Thailand, Groot-Brittannië en Canada het vierde land dat een eigen special heeft van de show. Het is voor Envy Peru, wier echte naam Boris Itzkovich Escobar is, dan ook een grote eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen als winnaar van Drag Race

"Het betekent ontzettend veel voor mij om Drag Race Holland te hebben gewonnen", vertelt Envy aan RTL Boulevard. "Door corona kan ik het niet uitgebreid vieren, maar het belangrijkste vind ik dat er meer zichtbaarheid en acceptatie voor de dragcommunity is gekomen door het programma. Ik krijg berichten van mensen die eerst niets van drag snapten en het nu helemaal omarmen. Mijn inbox is ontploft met lieve, warme reacties. Dat is fantastisch."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Drag Race Holland maakt internationale furore in de doelgroep

De roots van Envy Peru liggen, geen verrassing misschien, in Peru. "Dat ik als eerste Zuid-Amerikaanse queen deze show win, is echt een feest." In haar vaderland leven de fans dan ook ontzettend mee. "Mijn vader woont daar en veel andere familie. Daar ben ik zelfs op het ochtendjournaal geweest. Het is daar echt belangrijk om nog meer zichtbaarheid en acceptatie voor de gay community te winnen."

En ook van kandidaten die eerder al meededen aan andere internationale versies van het programma, regent het felicitaties aan het adres van Envy. "Vanaf het begin zijn er al veel queens die me met open armen hebben ontvangen en zeggen: 'Welkom bij de familie.' Veel andere winnaressen hebben me ook gefeliciteerd." Bovendien is het een bijzonder en mooi jaar voor Drag Race. "In de vier seizoenen die dit jaar internationaal te zien zijn geweest, hebben vier queens met verschillende etniciteiten gewonnen. Het is een mooi rijtje."

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Drag Race Holland
Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Drag Race Holland-presentator Fred van Leer over drag-ervaring

Uiteraard is Envy groot fan van het programma RuPaul's Drag Race. Alle eerdere seizoenen kende ze vanbinnen en vanbuiten. "Je kijkt natuurlijk al die seizoenen en je denkt: I got this! Maar toch overvalt het je totaal, als je die werkroom binnenstapt", vertelt Envy. "Ik heb het erg onderschat. Als ik de eerste aflevering terugkijk, zie ik ook aan mezelf dat ik erg nerveus was. Ik moest even omschakelen."

Tijdens het programma werd Envy geconfronteerd met een zwarte bladzijde uit haar leven. "Toen we de naaktshoot moesten doen, bracht dat me terug naar een vervelende relatie met iemand die me heel slecht behandelde. Door die opdracht kwam ik erachter dat ik die tijd nog helemaal niet had verwerkt." In eerste instantie was Envy dan ook alles behalve blij met de opdracht om naakt op de foto te gaan. "Ik snapte niet wat het met drag te maken had. Maar uiteindelijk heeft het me geholpen om dit hoofdstuk van mijn leven beter te verwerken."

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Ondanks het feit dat Envy Peru een van de beste track records ooit heeft in de geschiedenis van het programma, had ze geen enkel moment het idee dat de winst al in the pocket was. "Daar kwam ik later pas achter, ja. Maar op dat moment denk je er niet over na. Ik wilde gewoon goed gefocust blijven, want één fout en je kunt er zomaar uit liggen." Bovendien vindt de winnares van Drag Race Holland haar tegenstanders in de laatste lip sync een absolute pro. "Janey is een van de beste queens die ik ooit heb zien optreden. Dus tot het laatste moment was ik gefocust."

Door de coronacrisis is toeren met dragshows momenteel niet mogelijk. "Maar als het weer mogelijk is, gaan we toeren door Groot-Brittannië en Amerika. Dus daar heb ik heel veel zin in", vertelt Envy enthousiast. Voor wie denkt dat ze tot die tijd stilzit: dat is niet zo. "Momenteel doe ik veel online en voor de camera. En binnenkort komen er nog leuke dingen aan, dus hou me in de gaten."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!