Beeld © ANP

Mascha en Gregor over bevalling: 'Ze was van top tot teen blauw'

9 november 2020 13:31

Op 6 juli werden Mascha Feoktistova (34) en haar man Gregor voor het eerst ouders van hun dochter Mila. Hoewel ze dolgelukkig zijn met de geboorte van hun dochter, hebben ze een 25 uur durende traumatische bevalling achter de rug. Nu, maanden later, durven ze er op het wereldwijde web over te praten.

"Ik lag daar... Sorry, ik vind het heel moeilijk om dit stuk te vertellen"

Hoe makkelijk Mascha en Gregor de video met het bevallingsverhaal openen en luchtig praten over de eerste weeën en ontsluiting, zo moeilijk hebben ze het begin juli gehad toen Mascha daadwerkelijk aan het bevallen was. Na een voorbeeldige zwangerschap is Mila geboren met een schouderdystocie. Dat betekent dat ze met een gebroken schouder ter wereld werd gebracht, omdat ze anders de bevalling niet zou overleven. "We hebben samen een trauma ervaren."

Niets blijft onbesproken: van de persdrang tot poepen tijdens bevalling, Mascha vertelt het allemaal in haar anderhalf uur durende video over de bevalling. Als ze eenmaal over de bevalling begint, breekt ze in tranen uit. "Ik lag daar... Sorry, ik vind het heel moeilijk om dit stuk te vertellen", snikt ze. "Toen zei de verloskundige ineens: 'Je moet je nú omdraaien op je handen en knieën. Ze zei het zo streng, dat ik dacht: het zal wel. (...) Voor mijn gevoel gingen ze er met vier handen in en voelde ik me aan alle kanten uitscheuren."

Gregor: "Het was één persoon die inderdaad probeerde om Mila eruit te krijgen." Bekijk het bevallingsverhaal hieronder.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mascha van Beautygloss overmand door emoties: 'Zó trots'

Voor Gregor was het ook heftig. "Op een gegeven moment zag ik Mila's hoofdje en die was helemaal donkerblauw." Hoewel hij voelde dat er iets niet klopte, bleef hij geloven in het team dat hielp bij de bevalling. "Toen was het: vader ga maar met de baby mee. Toen ging ik mee naar de kamer ernaast en stonden er ineens tien mensen die ik nooit had gezien. Mila ging in de couveuse en gelijk aan de beademing." Mila was van top tot teen blauw aangelopen. 

Mila bleek tijdens de bevalling vast te zitten achter Mascha's schaambeen. Haar hoofdje kwam wel eruit tijdens de bevalling, maar haar schouder niet. Omdat haar arm niet goed lag, hebben ze het bewust moeten breken. "Elke seconde telt, dus op een gegeven moment moet je de keuze maken om deze handeling te doen", vertelt Mascha. "Het schijnt zwaar traumatisch te zijn voor degene die dit moet doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mascha van Beautygloss geeft update over arm dochtertje

Gelukkig gaat het inmiddels stukken beter vertelt Mascha in één van haar vlogs, wat even later nogmaals bevestigd wordt in het ziekenhuis. Mila Poppy heeft alleen nog steeds een voorkeurshouding naar links, omdat haar rechterarm gebroken was - en dat begin je nu te zien.

Mascha legt daarom uit dat ze binnenkort babyfysio krijgen aan huis. "We stimuleren haar de hele tijd om naar rechts te draaien, maar de fysio zag toch wel dat ze heel erg naar links neigt", aldus de vlogger. Haar armpje is verder oké, maar de nieuwbakken ouders moeten alleen voorzichtig zijn, omdat 'ie nog wel altijd erg gevoelig en fragiel is.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Waarom Mascha haar dochtertje wél laat zien op social media

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!