Beeld © ANP

Ali B geeft toe: 'Ik kan niet goed zingen'

20 november 2020 12:08

Wie aan Ali B (39) denkt, denkt al gauw aan een alleskunner. Niet alleen is hij vanavond weer te zien als jurylid in 'The Voice of Holland', hij is ook werkzaam als presentator, muzikant, stand-upcomedian, hij beheert samen met zijn vrouw het managementbureau SPEC én heeft hij een platform voor online learning. Maar er is één ding dat Ali niet kan: "Zelfs een dove kan je vertellen dat ik niet zo goed kan zingen", vertelt hij in een interview met het 'AD'.

"Veel mensen kunnen niet bevatten dat ik zo veel doe"

Ali is altijd al een bezige en nieuwsgierige bij geweest. "Nieuwsgierigheid is altijd mijn grootste talent geweest", vertelt de muzikant aan het AD. "Dingen ontdekken en daarmee terugkomen en mensen blij maken. Verbinden, delen. In zekere zin doe ik dat ook met Ali B op volle toeren. Daar koppel ik golden oldies aan rappers van wie ze nog nooit gehoord hebben. En andersom. Ik breng twee verschillende werelden bij elkaar. Muziek blijft daarin ook een verbindende factor. Ik zal altijd met muziek bezig zijn."

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Rapper Boef en Ali B officieel uit elkaar

Veel mensen snappen volgens Ali B niet dat hij zo veel dingen tegelijk kan doen. "Ze willen anderen in hokjes plaatsen. Ik pas alleen in een hok met daarin duizend hokjes. Op mijn LinkedIn-profiel staat: verbinder, ondernemer, inspirator, humorist. Ik zit dit televisieseizoen in vijf primetimeprogramma’s. Ben niet bang voor overkill, nee. Hartstikke leuk."

Dat Ali veel bezig is met zangprogramma's, heeft volgens de ondernemer in elk geval helemaal niks te maken met zijn zangtalent. "Zelfs een dove kan je vertellen dat ik niet zo goed kan zingen. Toch wordt mijn bijdrage al jaren gewaardeerd. Ik deel mijn ervaringen, mijn humor en probeer af en toe te prikkelen. Natuurlijk moet zo’n artiest goed klinken, maar het draait ook om beleving, er goed uitzien, goed voelen. Iedereen die wil groeien, daar ga ik op aan. Ik heb in deze reeks een paar mensen doorgelaten in wie niemand geloofde. Dan zeiden collega’s later: ‘Jeetje, dat heb je goed gezien.’ Het is als die karavaan. Ontdekken wat een ander niet heeft gedaan."

De alleskunner heeft naast presenteren en muziek maken ook nog eens een cabaretshow. De grappenmaker vindt het vooral belangrijk om het publiek te vragen wat ze willen zien. "Ik kom het podium op en zeg: ‘Deze show is pas geslaagd als jullie krijgen wat jullie komen halen en als dat ook datgene is wat ik kom brengen.’ Ik vraag wat ze willen. Humor, muziek, inspiratie, een maatschappelijke spiegel? Dan antwoord ik met een lied, een anekdote, een ontroerend verhaal of een grap. En ik heb genoeg. Gaan we het over The Voice hebben? Prima. Corona? Muziek? Mijn rol als vader? Als ondernemer? De shows staan eind volgend jaar gepland. Of ik het daarna blijf doen, weet ik niet. Mijn leven is een grote speeltuin. Ik doe dingen die ik leuk vind, die me verder brengen in mijn ontwikkeling.’’

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Kijkers smullen van Wolter Kroes in Ali B Op Volle Toeren

Naast al deze prestaties heeft Ali B wel nog één wens. "Ik zou de grootste persoonlijke ontwikkelingsbibliotheek van Nederland willen opzetten. Veel mensen weten niet waar ze goed in zijn. Wat hen gelukkig maakt. Ik zou het tof vinden om dat in kaart te brengen. Boeken, studies en cursussen beschikbaar stellen voor het individu. Neem de mensen uit achterstandsbuurten die geen diploma hebben, maar wel talent. Ze passen misschien niet in het verhaal school, diploma, cv, maar kunnen zich op deze manier wel ontwikkelen. Ik zit vol plannen. Ben gezonder gaan leven. Trainen, eten, minder vlees. Ik ben nu flexitariër, maar wil naar vegetariër. We zijn met ons kantoor verhuisd naar hier op de elfde van dit gebouw in hartje Almere. Vandaag voer ik gesprekken om deze toren helemaal over te nemen. Toren B. Hoe mooi?", aldus de rapper aan het AD.

Na vier jaar afwezigheid stond Ali B te trappelen om zijn kijkcijferhit weer terug op de buis te brengen. Hierover zie je alles in onderstaande video. 

The Voice of Holland is elke vrijdag te zien bij RTL 4 om 20.00 uur.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!