Britse 'Darth Vader' David Prowse overleden

29 november 2020 08:21

De Britse acteur David Charles Prowse is op 85-jarige leeftijd overleden. De voormalige bodybuilder is vooral bekend geworden door zijn rol als Darth Vader in Star Wars.

Hij was eerder ook in Groot-Brittannië bekend als de 'Groene Kruis Man' die tien jaar lang in talrijke ideële reclamefilmpjes de verkeersveiligheid van vooral kinderen bevorderde. Hij was met name op die rol, voor het Nationale Verkeersveiligheidscomité, erg trots. Hij kreeg er ook een koninklijke onderscheiding voor, aldus de BBC.

De circa twee meter lange Prowse was bodybuilder en gewichtheffer tot hij in 1967 zijn eerste rol speelde in een James Bondfilm. Prowse was Frankensteins Creature in de film Casino Royale. Hij keerde in andere films ook als Frankenstein terug.

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Helm Darth Vader voor ruim 1 miljoen euro geveild

Prowses acteursloopbaan duurde ongeveer een halve eeuw. Hij speelde ook in series zoals The Saint, Space 1999 en Doctor Who. Regisseur George Lucas zag Prowse een lijfwacht spelen in de film Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971) en vroeg hem voor de rol van Darth Vader in Star Wars. Zijn stem werd echter niet gebruikt en door James Earl Jones ingesproken. Prowses accent uit het westen van Engeland zou de filmmakers hebben afgeschrikt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!