Roald Dahl Beeld © Getty Images

Roald Dahl onder vuur door oude antisemitische uitspraken

07 december 2020 15:42

Ruim 30 jaar na zijn dood is Roald Dahl in opspraak gekomen. De iconische kinderboekenschrijver deed antisemitische uitspraken tijdens een interview in 1983 en die komen hem nu duur te staan.

"Een stinkerd als Hitler pestte ze niet zonder reden"

Roald Dahl leek de ultieme kindervriend door zijn boeken Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De GVR, De Heksen en ga zo maar door. Maar tijdens een interview in 1983 deed hij uitspraken die hem in een heel ander daglicht hebben gezet. "Er is een eigenschap in het Joodse karakter die vijandigheid oproept", aldus de schrijver. "Misschien is het wel een tekort aan vrijgevigheid tegenover niet-Joden. Er is altijd een reden waarom iemand weerstand oproept." 

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Meryl Streep en Ryan Reynolds lezen Roald Dahl voor

"Een stinkerd als Hitler pestten ze niet zonder reden", sloot Roald zijn antisemitische uitspraken af. Ook al vond het interview ruim 37 jaar geleden plaats, het is opeens weer opgedoken en wordt hard bekritiseerd. De familieleden van de schrijver hebben hun excuses uitgesproken voor de 'blijvende en begrijpelijke pijn' die zijn opmerkingen hebben veroorzaakt. "Die bevooroordeelde uitspraken zijn onbegrijpelijk voor ons en staan in sterk contrast met de man die we kenden en met de waarden die in zijn verhalen naar voren kwamen." 

Eén van Roald Dahls klassiekers is weer verfilmd. Actrice Anne Hathaway wil liever niet dat haar jonge kinderen de film The Witches zien, waarin ze zelf de hoofdrol speelt van een heks.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!