Katja Schuurman Thijs Römer Beeld © ANP

Katja over voorbeeldfunctie: 'Geen zin om me braaf te gedragen'

11 december 2020 10:17

Katja Schuurman (45) brak in Nederland door als actrice met haar rol als Jessica Harmsen in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Grappig genoeg was ze zelf geen fan van de soap. Dat vertelt ze in de podcast van Gwen van Poorten (31).

 "Als je op tv komt heb je niet direct een voorbeeldfunctie, maar die kun je nemen als je wil"

Bijna twee uur lang praten Katja en Gwen over het hooghouden van alle ballen, het spannend houden van je seksleven en Katja's pasgeboren dochtertje Coco LouLou. Ze heeft gelukkig even extra kunnen genieten van haar dochtertje, omdat het qua werk eventjes rustig was in verband met de coronacrisis. 

Haar carrière op televisie begon in 1994 bij GTST. In één klap wist heel Nederland wie ze was en daar waren haar ouders niet zo blij mee. "Ik kwam uit een echt 'VPRO-gezin' en mijn ouders zeiden: 'Echt niet dat je auditie gaat doen, dan kom je het huis niet meer in'", doet Katja een boekje open in de podcast. Dat ze al die jaren later nog steeds voor tv zou werken, dat had de 45-jarige niet kunnen voorstellen. Katja: "Ik dacht gewoon even grappig (...) Het was echt onbegrijpelijk hoe groot dat ineens was. Ik snapte er zelf ook helemaal niets van."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Katja Schuurman over helse bevalling: 'Kotsend van de pijn'

Katja had nooit de ambitie om bekend te worden, maar was 'ineens' actrice en mocht programma's presenteren. Al die aandacht was overweldigend stelt ze tijdens het gesprek. "Ik was heel jong, dus had geen idee wie ik was. Maar iedereen had er een idee over." In die tijd begon Katja dan ook aan zichzelf te twijfelen, omdat ze dacht dat mensen haar vooral als 'domme actrice' zagen. "Ik raakte heel erg in de war van de blik van anderen", vertelt de trotse moeder openhartig. "Ik was 19 en vond het leuk om me sexy aan te kleden, maar niet té. En dan doe ik een fotoshoot met nietsverhullende pakjes, dus vervolgens ben je een sekssymbool. Maar dat was helemaal niet hoe ik mezelf zag."

Miniatuurvoorbeeld

Ook leuk:

Gwen van Poorten het gezicht van Temptation Love Therapy

Haar groeiende platform kwam echter wel goed van pas toen ze Return to Sender oprichtte, om een verschil te maken in de wereld. Ondanks dat vindt ze niet dat je als BN'er je bekendheid hoeft te gebruiken en een voorbeeldfunctie hoeft aan te nemen. "Die kán je nemen en die neem ik ook bij onderwerpen waar ik iets goeds kan laten zien, bijvoorbeeld dat ik medicijnen slik, omdat ik dat nodig heb tegen dwang of dat ik vroeger eetproblemen heb gehad", aldus Katja. 

"Maar ik heb niet het idee dat ik me braaf moet gedragen, omdat ik een voorbeeldfunctie heb. Een politicus heeft een voorbeeldfunctie of een politieagent. Als je op tv komt heb je niet een voorbeeldfunctie, maar die kun je nemen als je wil."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!