JK Rowling Beeld © ANP

JK Rowling bekritiseert 'angstklimaat' rond transdebat

10 december 2020 18:41

JK Rowling (55) heeft aangedrongen op het beëindigen van het 'angstklimaat' rondom het debat over transgenders. De 'Harry Potter'-schrijfster roept op tot een 'genuanceerder gesprek over vrouwenrechten'.

"Dit klimaat van angst doet niemand goed, en zeker niet transgenders"

"Veel vrouwen maken zich zorgen over de uitdagingen voor hun fundamentele rechten die worden veroorzaakt door bepaalde aspecten van de genderidentiteitsideologie", vertelde de schrijfster in een interview met Good Housekeeping. Ze vertelde dat ze na haar uitspraken overweldigend veel steun heeft ontvangen, maar veel mensen zijn volgens haar bang om hun mond open te doen. "Dit klimaat van angst doet niemand goed, en zeker niet transgenders."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

JK Rowling haalt uit naar wapenfan op Twitter

De oproep volgt op de storm van kritiek die de 55-jarige schrijfster eerder dit jaar over zich geen kreeg vanwege haar uitspraken over genderidentiteit. Ze bekritiseerde in juni een artikel dat de term 'mensen die menstrueren' gebruikte in plaats van 'vrouwen'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

JK Rowling niet heel erg blij met cadeau

Critici zien de uitspraken van de Harry Potter-schrijfster als aanstootgevend en discriminerend. "Ik ken en hou van transmensen, maar door het concept sekse te schrappen ontnemen we veel mensen de mogelijkheid om op een betekenisvolle manier te praten over hun leven", reageerde ze toen onder meer.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!