André Rieu Beeld © ANP

André Rieu kon tranen niet bedwingen bij zien eigen concert

19 december 2020 07:54

André Rieu doet inmiddels al vijftien jaar concerten op 't Vrijthof, maar de zestiende editie kon afgelopen zomer vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Maar het is niets voor hem "om zomaar bij de pakken neer te gaan zitten", zegt de wereldberoemde violist tegen 'ANP'. Daarom komt hij samen met zijn Johann Strauss Orkest met een speciaal onlineconcert, 'Magical Maastricht', waarin de hoogtepunten van zijn beroemde Vrijthof-concerten voorbij komen.

"Dan pink je wel een traantje weg"

"Dat was best wel even emotioneel om allemaal terug te kijken", zegt André tegen het ANP. Samen met zijn vrouw Marjorie heeft hij alle banden teruggekeken voor de compilatie. Dat maakte hem bij vlagen wel emotioneel. "Als je ziet wat we allemaal konden daar op het plein", zegt hij, doelend op de lockdown die deze week van kracht is gegaan. "Dan pink je wel een traantje weg, hoor."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Rieu laat je walsen door je huis tijdens online concert

Magical Maastricht is dan ook een eerbetoon aan vijftien concerten vol mooie herinneringen. Het concert vangt aan in een leeg Maastricht en een verlaten Vrijthof, zonder musici of podium. "Dat blijft toch aangrijpend om te zien", aldus André. En dan beginnen de beelden van "toen het allemaal nog wel kon".

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Rieu over ongelukkige jeugd: 'M'n broer heeft ons gered'

Samen met zijn vrouw selecteerde hij de stukken en optredens, die in de compilatie moesten komen. "Dat was echt heel moeilijk. Hoe maak je van 15 concerten een geheel?" Hij had naar eigen zeggen wel meer shows ervan kunnen maken, maar is inmiddels uiterst tevreden over het eindresultaat. "Het is van voor tot achter een groot hoogtepunt."

Van al die optredens op 't Vrijthof is de violist niets vergeten, al verbaasden sommige concerten hem wel. "Een jaar hadden we een Italiaans thema en hadden we de beroemde Venetiaanse Rialtobrug volledig nagebouwd naast het podium." En ook De Hoofdwacht, een gebouw op ‘t Vrijthof, was omgebouwd tot een Italiaans palazzo. De shows van André staan ook bekend om de uitbundige en gedetailleerde decors."Dat we dat allemaal hebben gedaan, ik vind het geweldig."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Rieu komt met twee extra Vrijthofconcerten

Hij heeft nergens spijt van. "Behalve misschien het Weense paleis Schönbrunn laten bouwen van staal." Dat was zo duur, dat André er bijna aan failliet is gegaan. Hij zag het kasteel onlangs nog in de loods, waar het decorstuk staat opgeslagen, omdat hij het gaat verkopen. "Het had niet gehoeven, maar ik als ik het zie, blijf ik trots op alles wat we hebben gedaan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André Rieu wil niet praten over een van zijn bekendste hits

Fans kunnen een ticket kopen en daarmee van 19 december tot en met 3 januari maximaal drie keer kijken naar de show van 150 minuten.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!