Barry Atsma en broer Rimmert Beeld © ANP

Barry Atsma over verlies broer: 'Verschrikkelijk verdrietig eind van het jaar’

02 januari 2021 12:44

Barry Atsma (48) is in het 'Algemeen Dagblad' bijzonder openhartig over het verlies van zijn broer Rimmert, die eerder deze maand op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van corona overleed. "Afscheid moeten nemen van Rimmert is intens droevig, maar we koesteren de herinneringen aan zo veel mooie momenten met hem", aldus de acteur.

"Ik heb voor hem gezorgd, ben blijven slapen. Dat was heel bijzonder"

Barry verloor net voor de kerstdagen zijn broer. Begin maart, tijdens de eerste lockdown, werd Rimmert al opgenomen in het ziekenhuis met zware longontsteking. Toen er geen bezoek meer mocht komen, besloot Barry bij zijn broer in het ziekenhuis te blijven. "Het ging heel slecht met hem, waardoor ik acht dagen bij hem in het ziekenhuis ben geweest", vertelt de acteur. "Ik heb voor hem gezorgd, ben blijven slapen. Dat was heel bijzonder, en kon omdat ik vrij was door corona. Ook al was het spannend, het was ook echt quality time." 

"Hij leerde me vele levenslessen; onvoorwaardelijk liefhebben, niet oordelen, je écht verbinden met de mensen om je heen en vol overgave plezier maken." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Barry Atsma deelt groot verlies: 'Broer Rimmert (53) overleden'

In het interview geeft Barry aan het vooral te hebben gemist om met zijn broer te knuffelen. "Je gaat door zo’n virus echt nadenken over hoe belangrijk dat is", vertelt hij. "Daarom ga ik volgend jaar alle knuffels inhalen en heel veel liefde geven. Ik ga iedereen knuffelen, de hele tijd. Dat is de kern waar je toe komt."

Ondanks het intens verdrietige nieuws, komen er ook weer mooie tijden aan voor de Klem-ster. Zijn vriendin, Noortje Herlaar, kan namelijk elk moment bevallen. "De eerste paar maanden van 2021 ben ik vrij, ga ik de nieuwe baby verwelkomen en in alle rust genieten", blikt de aanstaande vader vooruit. "Ik vermoed dat dit mijn laatste wordt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Barry Atsma maakt indruk met zwoele dansmoves

Rimmert had het syndroom van Down. Barry sprak in interviews altijd heel openhartig en liefdevol over zijn broer. Ook maakte hij rond zijn dertigste een solovoorstelling over Rimmert. "Het feit dat ik hem een stem kon geven, dat ik via zijn verhaal contact kon maken met het publiek, deed mij opeens inzien wat voor betekenis dit werk precies kan hebben", zei de acteur hierover in het boek Alles is film.

Voor BNN presenteerde Atsma in 2014 het programma Down for Dummies. In 2010 poseerden de twee broers voor de kalender Down2Famous, die mensen met het syndroom van Down op een positieve manier onder de aandacht wilde brengen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!