Tjitske Reidinga Beeld © ANP

Tjitske Reidinga had blaaskanker: 'Ik wilde er geen aandacht voor'

5 januari 2021 11:50

Zes jaar lang hield Tjitske Reidinga (48) het verborgen voor de pers, maar nu is ze klaar om erover te vertellen. De actrice heeft blaaskanker gehad. In gesprek met 'VARAgids' vertelt ze dat ze wel vier, vijf keer is geopereerd voor ze weer genezen werd verklaard.

"Ik wilde er geen aandacht voor, ik wilde vooral beter worden"

Aanleiding voor de openbaring? Haar rol in de nieuwe NET5-serie De K van Karlijn. Naast de nodige dosis vriendschap, witte wijn en worstelingen heeft de serie één centraal thema: kanker. In de serie vertolkt Tjitske de rol van Karlijn, die bij zichzelf een knobbeltje in haar borst ontdekt. Uit eigen ervaring weet de actrice wat er door je heengaat als je de diagnose kanker van de arts krijgt.

"Er was geen sprake van paniek, ik vond het vooral onwerkelijk. Ook omdat ik me helemaal niet ziek voelde. Daardoor duurt het behoorlijk lang totdat het besef werkelijk landt en impact krijgt: er zit iets in mijn lichaam dat daar niet hoort", vertelt ze in het interview.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tjitske Reidinga in nieuwe dramaserie over borstkanker

Nooit twijfelde de actrice aan een goede afloop. Omdat ze er vroeg bij was en de behandelingen aansloegen, werd die verwachting gelukkig werkelijkheid. Maar behoefte om de pers een gezondheidsupdate te geven, had ze jarenlang niet. "Ik wilde er geen aandacht voor, ik wilde vooral beter worden. Nu vertel ik er wel over omdat het alweer een aantal jaar geleden is – en ook vanwege deze serie."

Voor collega's maakte ze er destijds overigens geen geheim van. Tjitske was erop gebrand om door te gaan met haar werk en daarvoor moest rekening gehouden worden met haar ziekenhuisafspraken. En ondanks dat de kinderen nog jong waren, heeft ze ook met hen open kaart gespeeld. "Dan zei ik: mama moet af en toe een paar dagen weg om iets te laten weghalen, maar geen zorgen, ze letten goed op mij. Of mama ligt op bed omdat ze iets in haar buik heeft dat niet goed is." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Naakt 'geen gedoe' voor Tjitske Reidinga in nieuwe serie

Voor de halfjaarlijkse controles is Tjitske iedere keer zenuwachtig, maar inmiddels krijgt ze al een paar jaar steevast het goede nieuws te horen dat ze gezond is. "Wanneer ik hoor dat het goed is, volgt een enorme opluchting."

De K van Karlijn is vanaf 6 januari om 20.30 uur te zien op NET5.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!