Akwasi Beeld © ANP

EO zendt Akwasi-interview uit nadat hij boos wegloopt

08 januari 2021 19:43

Akwasi heeft vorige maand een interview met het NPO Radio 1-programma 'Dit is de Dag' afgebroken omdat hij niet over zijn veelbesproken speech op de Dam wilde spreken. Hij pakte laptops van de makers af en dwong hen de opname van het gesprek te wissen. Dat heeft de verantwoordelijke omroep EO vrijdag bekendgemaakt.

"Wil je deze kant opgaan?"

Dit is de Dag wilde met Akwasi praten over het afgelopen jaar. De muzikant wilde meewerken en wist dat ook de Black Lives Matter-demonstratie aan bod zou komen op voorwaarde dat het niet 'tergend lang' zou zijn. Als het moment uiteindelijk wordt besproken kapt Akwasi na enkele vragen over de speech het interview af.

Miniatuurvoorbeeld

LEES OOK:

Akwasi reageert op uitspraken Dam: 'Heb me laten meeslepen'

Presentator Hans van der Steeg vroeg hem of hij de woorden over het 'trappen van zwarte piet' vooraf had ingestudeerd. "Wil je deze kant opgaan?", vraagt Akwasi vervolgens, waarna er discussie ontstaat. Hij wordt boos en wil direct dat de opname gewist wordt, 'anders heb je een probleem met mij', zo dreigt hij.

"Op dat moment trekt Akwasi alle stekkers uit de laptop van de technicus, klapt hem dicht en neemt de laptop onder zijn arm mee. Hierdoor stopt de opname. Daarna pakt hij ook de laptop van presentator Hans", schrijft de EO in een verklaring. De makers proberen de muzikant daarna te overtuigen om het interview af te maken, maar Akwasi wil niet meer.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Akwasi's Omroep Zwart nadert 20.000 leden

Hij geeft de meegenomen laptops pas terug als het opgenomen gesprek gewist is. Van der Steeg gaat onder druk akkoord. Omdat hij ook een back-up had, is het gesprek nu toch online gezet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Akwasi: 'Directie Afrika Museum moet overwegen op te stappen'

"Er is lang nagedacht over de vraag of we de opname wel of niet moesten uitzenden", zegt eindredacteur Jan Pieter Kos. "Er zitten veel kanten aan deze zaak waardoor we niet over één nacht ijs zijn gegaan. Maar dat een publiek figuur onze journalisten onder druk heeft gezet door spullen mee te nemen en ze vervolgens te dwingen materiaal te verwijderen, is voor ons dé kernreden geweest dit gesprek toch uit te zenden."

Akwasi heeft afgelopen week schriftelijk en mondeling excuses aangeboden aan de makers van Dit is de Dag.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!