Ghislaine Plag Radio 1 Beeld © KRO/NCRV, Radio 1

Luisteraars staan met oren te klapperen na ruzie op Radio 1

19 januari 2021 15:50

De uitzending van het radioprogramma 'Spraakmakers' liep vanochtend een tikkie uit de klauwen. Terwijl presentator Ghislaine Plag (45) de tienjarige Vanessa interviewt over hoe ze het vindt dat ze niet naar school kan, mengt Vanessa's vader zich ineens ongevraagd in het gesprek.

"Dus u laat uw dochter bellen om zelf een punt te maken?"

Het radioprogramma behandelde het nieuwsbericht dat door het thuisonderwijs wordt gevreesd voor een achterstand bij leerlingen. Na onder meer een pedagoog en bijlesdocent krijgt Plag ook de tienjarige Vanessa aan de lijn, die vertelt over de lessen thuis en haar vriendjes en vriendinnetjes, met wie ze gelukkig nog wel kan afspreken. Maar het gezellige gesprek blijkt van korte duur. 

Zodra de presentator vraagt naar wie haar beste vriendje is, grijpt haar vader in. "Wacht even", zo horen we hem zeggen. "Daar gaat het natuurlijk niet om, wie haar beste vriendje is. Het gaat om de maatregelen die genomen worden." De presentator is duidelijk gefrustreerd door deze plotselinge onderbreking: "Dus u laat uw dochter bellen om zelf een punt te maken?"

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Marieke Elsinga opnieuw in de race voor Zilveren Radioster

De man laat zich echter niet van zijn stuk brengen. "Iedereen is gezond op de school. Er is nog geen leerling overleden. Ook bij de kappers en in de horeca leeft iedereen nog. Het probleem is minimaal, maar de maatregelen zijn desastreus voor kinderen. Zelfmoorden die plaatsvinden, faillissementen. Sociale structuren die kapot gemaakt worden." 

De presentator grijpt in, maar daardoor gaat de discussie nog niet liggen. "Mag ik u dan voorstellen, meneer, dat u de volgende keer zelf belt? En mij laat bepalen waar ik het met uw dochter over ga hebben, in plaats van via haar over te brengen dat u het allemaal geen probleem vindt."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

3FM-dj Sander Hoogendoorn had radiomoment van het jaar

"U weet toch niet waar ik naartoe ga in een gesprek?" vraagt ze de vader ten slotte. Dat weet hij naar eigen zeggen 'prima' want 'hij luistert regelmatig': "U ging de kant op met welk vriendje ze speelt, in plaats van wat de maatregelen veroorzaken."

"Het ging om de emotionele ontwikkeling en wel of geen sociale contacten hebben", zo maakt de radiomaker nogmaals haar punt. "Ik denk dat deze discussie nu gaat ontsporen. Weet u, ik vind het heel fijn als ik met uw dochter had kunnen praten. En ik vind het jammer dat u er tussen bent gekomen. Niettemin, dank." 

In de video hieronder vertelt RTL Boulevard-deskundige Diederik Jekel over de Britse variant van het coronavirus, die ook in ons land steeds vaker de kop op steekt.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!