Marc van der Linden in De Kist Beeld © EO / De Kist van maandag 25 januari 2021

Marc van der Linden over gezondheid: 'Tegen de dood aan gezeten'

26 januari 2021 07:12

Marc van der Linden (51) liet ons afgelopen zomer allemaal even schrikken: de royaltydeskundige was opgenomen in het ziekenhuis en bracht later het nieuws naar buiten dat hij in coma had gelegen. In het EO-programma 'De Kist' legt hij uit wat er precies aan de hand was.

"Die hebben de deur laten openbreken en daar lag ik"

Het is geen geheim dat Marc in de afgelopen jaren heel wat kilo's is kwijtgeraakt. In De Kist vertelt hij hoe dat precies ging. "Ik was een supergelukkige man van 210 kilo die merkte dat hij steeds minder kon vanwege dat gewicht. Ik reisde veel, kon geen afstanden meer lopen."

Op een gegeven moment kreeg Marc last van zijn nieren, hier kreeg hij medicijnen voor die ervoor zorgden dat hij geen hap meer door zijn keel kreeg. Het resulteerde ook in een enorme gewichtsafname. "Toen was er zoveel af dat ik dacht: nu ben ik stom als ik niet doorpak." Daarvoor had de royaltydeskundige nog nooit een dieet gevolgd. Uiteindelijk leidde het ertoe dat Marc 130 kilo afviel. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marc van der Linden voelt zich bijna als herboren na coma

In oktober 2017 werd Marc ziek. "Ik was met Máxima in Nigeria en ik kwam terug en ik was moe. Ik rij naar kantoor en ik kom aan en mijn hele arm blijkt onder het bloed te zitten." Hij bleek ITP (Immuun trombocytopenie) te hebben, een ziekte waarbij je veel inwendige bloedingen kunt krijgen. "In dit geval moest daar een hele zware Prednison-kuur overheen."

Prednison is een paardenmiddel met ook veel bijwerkingen. "Daar krijg je een opgeblazen gezicht van." Toch ondervond Marc ook veel psychische bijwerkingen van het middel. "Je ziet eruit als een zombie. Ik sliep niet meer en werd heel pittig. (...) Mensen beschuldigden mij van dingen, had ik het gevoel. Een beetje paranoïde ook zelfs." Het zorgde voor een breuk met zijn beste vriend, omdat Marc zichzelf niet meer was.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marc van der Linden raakte flink veel kilo's kwijt door ziektebed

Zijn gezondheid is nooit meer helemaal goed geworden. "Ik heb afgelopen zomer een paar dagen in coma gelegen. Ineens is het misgegaan." Door de ITP had hij steeds last van wondroos. "Dat bleef maar terugkomen." Hij had last van allerlei vervelende kwalen. "Ik hield vocht vast, het is pijnlijk, je krijgt koorts en je voelt je ellendig." Hiervoor kreeg hij steeds een antibioticakuur.

Marc was alleen thuis toen hij ineens 42 graden koorts kreeg. "Toen ben ik gevallen op een heel ongelukkige manier." Zijn moeder had het gevoel dat er iets niet klopte en kwam daarom met een vriend van Marc naar Marcs huis. "Die hebben de deur laten openbreken en daar lag ik." Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en er was een kans dat hij het niet zou redden. "Daar heb ik niets van gemerkt, dus dat is op zich wel een geruststelling." In de weken erna kwam bij Marc het besef dat het mis had kunnen gaan. "Dat je echt tegen de dood aan hebt gezeten." Zijn moeder had zelfs een filmpje gemaakt van zijn coma waarop te zien was dat Marc op niks reageerde. "Daar schrik je wel van. Maar het emotioneerde me niet."

 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marc van der Linden dankt fans voor steun na ziekenhuisopname

Voor Marc gaf het een bepaalde rust. "Ik heb echt wel een mooie tijd gehad en ik weet dat je er niks van voelt." Toch heeft Marc nog altijd genoeg lust om te leven. "Het gaat er niet om hoe oud je wordt, maar om wat je doet met de tijd die je hebt."

Marc openhartig over ziekenhuisopname: 'Ineens ging het mis'

00:33
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marc van der Linden weer thuis na ziekenhuisopname

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!