Halina en Carice Beeld © ANP

Halina en Carice wilden sekswerkers vooral niet stigmatiseren

11 februari 2021 13:53

Veel sekswerkers meldden zich bezorgd bij Halina Reijn (45) en Carice van Houten (44) toen zij de serie 'Red Light' maakten. De bejubelde dramareeks, die vanaf 19 februari op NPO1 te zien is, vertelt over vrouwenhandel.

"We hopen wel dat de serie schetst in wat voor situaties veel van dit soort vrouwen zitten"

"We kregen veel mails van sekswerkers die heel bezorgd waren", vertelt Halina. "Ze wilden vooral niet dat we hen alleen maar neerzetten als slachtoffers. Natuurlijk vindt er in die wereld dwang en uitbuiting plaats, maar we willen vooral de gelaagdheid van deze groep vrouwen laten zien. Niets is vervelender dan twee actrices die even in de spotlights springen en zeggen: al deze vrouwen zijn heel zielig."

Het tweetal claimt ook niet de antwoorden of oplossingen te hebben om het misbruik en de handel in vrouwen te stoppen. "Maar we hopen wel dat de serie schetst in wat voor situaties veel van dit soort vrouwen zitten. Waarom doen ze dat? Zeker het personage dat Carice speelt heeft meerdere lagen: je kan haar zien als slachtoffer en als dader."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Halina Reijn sluit niet uit dat ze ooit nog zal acteren

De actrices deden jaren research. "We hebben van alles gezien en iedereen gesproken. Na gesprekken met agenten en andere betrokkenen waren we alleen maar nog erger verward: dit onderwerp is nog zoveel complexer dan we hadden verwacht. Het is een hele, hele dunne lijn waar je op moet lopen. Want je wil vrouwen in hun kracht zetten, maar een van de aspecten van daadwerkelijke emancipatie, is dat je als vrouw moet kunnen kiezen sekswerk te doen als je dat prettig vindt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Carice van Houten deelt eerste veelbelovende trailer van serie

Het tweetal heeft momenteel diverse projecten in ontwikkeling. "Er komt van alles op ons af", vertelt Halina. "Maar we willen exclusief blijven: we werken heel goed samen en maken de keuzes samen." Zo is eerder al een verfilming van het boek 't Hooge Nest van Roxane van Iperen aangekondigd. "We willen ons niet beperken tot één genre. Er moet bijvoorbeeld ook ruimte zijn voor horror of komedie. Dat zijn dingen die mensen misschien niet zo snel van ons verwachten."

Halina en Carice over hun bedrijf: 'Het floreert'

02:05

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!