Beeld © ANP

Gordon wil anonimiteit op social media tegengaan via de wet

16 februari 2021 23:43

Gordon (52) wil de strijd aanbinden met de anonimiteit op sociale media. Dat stelde de SBS-presentator dinsdag in een gesprek op Clubhouse. Hij wil dat er wettelijk wordt vastgelegd dat haten en schelden via social media niet meer anoniem mogelijk moet zijn.

"Ik heb zoveel shit over mij heen gehad"

De zanger suggereerde bijvoorbeeld inlogs te koppelen aan de DigID of het BSN-nummer van Nederlandse burgers. Hij heeft een dossier opgebouwd met alle haatberichten en dreigementen die hij de afgelopen jaren heeft ontvangen. "Ik heb zoveel shit over mij heen gehad: doodsbedreigingen, discriminatie, homofobie. De maat is echt vol."

Met zijn dossier en een advocaat stapt Gordon op korte termijn naar de rechter. Hij wil dat de privacy-wetgeving wordt aangepast zodat fake accounts niet meer gebruikt kunnen worden op sociale media. Ook wil hij de mensen die hem hebben bedreigd traceren en aanklagen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Even een update: zo gaat het nu met Gordon en hondje Toto

"Ik wil zorgen dat er jurisprudentie komt waar andere collega’s die gestalkt worden of waarvan naaktfoto’s worden verstuurd op terug kunnen vallen", stelt hij. Als de zanger de zaak wint, wil Gordon doorpakken en op Europees niveau de privacy-wetgeving aan te pakken. Om deze zaak op dat niveau aan te kaarten, wil de SBS-presentator een crowdfunding gaan opzetten.

"Dit moet echt stoppen", aldus Gordon in Clubhouse. "Je mag best een grote bek hebben, dat is je volste recht. Maar zorg dan dat je mans genoeg bent om te laten zien wie je bent."

Gordon is al een tijdje in het nieuws vanwege zijn hondje Toto, waar veel kritiek op is. In de video hieronder reageert hij daarop.

Gordon heeft lak aan kritiek op puppy Toto

00:47

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!