Linda Hakeboom Beeld © Instagram @lindahakeboom

Zieke Linda Hakeboom wil niet dapper zijn, maar een voorbeeld

17 februari 2021 16:38

Documentairemaakster Linda Hakeboom (35) ontdekte vorig jaar toevallig een knobbeltje in haar borst. "Wat ik níét had verwacht, was dat ik twee uur later al op de onderzoekstafel zou liggen", doet ze in de nieuwste editie van 'LINDA.' uitgebreid haar verhaal.

"We leren vooral krachtig te zijn als er iets ernstigs aan de hand is, maar waar is de ruimte voor de twijfel?"

Als Linda in juli 2020 onder de douche staat glijdt haar hand langs 'een raar ding'. "Ik voel een knobbeltje in mijn borst. Per ongeluk, want ik check mezelf nooit", aldus de presentatrice. Hoewel ze in eerste instantie het allemaal niet zo serieus neemt, belt ze na enige tijd op aandringen van haar vriend toch de huisarts. Ze moet direct langskomen voor een mammografie en echo en er volgt 'een hoop gedoe'. "Achteraf is dit het eerste moment dat een klein bitter gevoel zich heel diep in mijn onderbewuste nestelt." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Linda Hakeboom eindelijk sterk genoeg om chemo te hervatten

Een week later is Linda weer terug in het ziekenhuis, deze keer bij de radioloog. "Het zaadje van onrust dat zich eerder nestelde in mijn onderbewuste is, zonder dat ik het zelf doorhad, gaan ontkiemen. Voor het eerst voel ik zelf dat er ook weleens iets niet goed kan zitten", blikt ze terug. Haar gevoel is zó sterk, dat ze voor de zekerheid aan de arts vraagt ook nog een stukje uit 'knobbel nummer twee' te nemen. Daar blijkt uiteindelijk de kanker in te zitten.

"Voor het eerst in mijn leven voel ik een diep gevoel van sterfelijkheid. Ik kan dood. En ik weet op dit moment niet eens of dat binnen een paar maanden al zal zijn (...) Mijn hele leven is er tegen me gezegd: 'Iedere dag kan je laatste zijn.' Dat probeerde ik me altijd voor te houden. Maar nu voel ik het pas écht."

Linda Hakeboom gaat hard achteruit: te zware opgave

01:46
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Linda Hakeboom grote steun voor volgers: 'Doet me enorm goed'

Vanaf dag één is Linda altijd open geweest over haar diagnose. "Veel mensen zeggen dat ik dapper ben dat ik dit deel. En hoewel dat lief bedoeld is, onderstreept het voor mij ook wat voor taboe er nog op dit onderwerp rust", vertelt ze hierover. "We leren vooral krachtig te zijn als er iets ernstigs aan de hand is, maar waar is de ruimte voor de twijfel? Waarom zou je er eigenlijk even niet mogen zijn als je ziek bent? Ik vind dat juist compleet het tegenovergestelde waar is. Delen biedt troost. En helemaal in onze gepolijste Instagram-wereldjes."

Wat Linda daarnaast ook belangrijk vindt om te benoemen is dat mensen niet zo naïef moeten zijn als ze zelf was, en dat jezelf checken van levensbelang is. "Dat je een knobbeltje of een andere afwijking vaak zelf kunt ontdekken. En dat dat zomaar het verschil zou kunnen betekenen tussen een zware behandeling, of: het niet overleven. Dat is hard, maar waar."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nikkie de Jager: 'Vrijheid is geen geheimen meer hebben'

Hoe zwaar Linda het ook heeft, in een ander interview uit het tijdschrift met Nikkie de Jager wordt duidelijk dat ze er zelfs in deze moeilijke periode voor haar vrienden is. "Ik werd ook nog beroofd vorig jaar, supergezellig, en zelfs toen was ze er meteen voor me. Sterker: in de auto, op weg naar ons toe, vlak na de beroving, kreeg ze het belletje van het ziekenhuis dat het niet goed was", doet de YouTuber een boekje open. "Dus dat was echt double shit."

Nikkie, die eerder haar broertje verloor aan kanker, heeft goede hoop: "Ze is zo sterk. En zo jóng ook nog. Dat zegt eigenlijk niks, maar toch. Tegelijkertijd denk ik soms bij andere mensen: kreeg jij het maar, in plaats van Linda. Maar zo werkt de wereld helaas niet."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nikkie de Jager: 'Voel me vaak schuldig in mijn relatie'