Guido Weijers Beeld © ANP

Guido Weijers mag vandaag het podium weer op: 'Hoog tijd'

20 februari 2021 07:00

Guido Weijers (43) staat te popelen om vandaag weer te mogen optreden voor publiek. De cabaretier beklimt het podium van het Beatrix Theater in Utrecht, tijdens een tweede proefevenement voor vijfhonderd man publiek. "Ik kan natuurlijk alleen maar in de dankbare rol schieten, maar het werd echt hoog tijd."

"Even wat gezelligheid in de boze werkelijkheid"

De voorstelling is een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. Van Guido, die al langer pleit voor coronaproof theater, hadden de proefevenementen al veel eerder gemogen. "Vooropgesteld is dat ik het heel leuk vind om weer op te treden. Ik kan natuurlijk alleen maar in de dankbare rol schieten, maar het werd echt hoog tijd. Ze moeten zich schamen dat er pas na tien maanden proeven worden gedaan, dit had al veel eerder gekund", zegt de cabaretier tegen ANP.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Guido Weijers wil gesprek met Mark Rutte en Hugo de Jonge

Bij de voorstelling van Guido zijn dus vijfhonderd mensen aanwezig, verdeeld in groepen van tweehonderdvijftig, tweehonderd en vijftig. Elke 'bubbel' heeft een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moeten sommigen mondkapjes dragen en zitten anderen achter een spatscherm. Alle bezoekers zijn van tevoren getest en dragen tijdens het evenement een bewegingssensor zodat achteraf te zien is hoe veel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest. Een paar dagen later worden ze opnieuw getest.

Ondanks de extra regels verwacht de cabaretier dat het niet heel anders zal zijn dan een normale voorstelling. "Het is mijn eigen publiek dat zich zelf heeft aangemeld om te komen en ze mogen gewoon hardop lachen. Iedereen zal ook - net als ik - honger hebben om weer naar het theater te kunnen. Even wat gezelligheid in de boze werkelijkheid."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Coronaproof seizoen Bed & Breakfast volgende maand van start

Guido zal er zijn theatercollege over geluk geven, waarmee hij al getoerd heeft en die hij in coronatijd digitaal heeft gedaan. "Het is wetenschappelijk met een humorsausje eroverheen. Een beetje zoals de colleges van DWDD University waren. Zoals Freek Vonk daarin sprak over dieren heb ik het met humor over geluk", omschrijft hij. "Het past goed, want het is in deze tijd actueler dan ooit. Jongeren hebben het moeilijk en meer mensen kampen met depressies dus ik denk dat het goed zal blijven plakken."

De cabaretier hoopt dat zijn volgende fysieke voorstelling niet al te lang op zich zal laten wachten. "Het zou mooi zijn dat de testen achteraf helemaal niet nodig bleken te zijn en dat deze manier gewoon kan. Ik hoop dat de huidige coronasituatie snel achter ons ligt, we niet meer worden vastgehouden door de maatregelen en weer samen met elkaar naar het theater kunnen gaan. In welke vorm dan ook."

Dat Guido een goede coronagrap op z'n tijd ook belangrijk vindt, vertelde hij ons al eerder:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!