Winnaars Golden Globes Beeld © ANP

Van The Crown tot Borat: dit zijn de Golden Globe-winnaars

1 maart 2021 05:26

De immens populaire Netflix-serie 'The Crown' heeft de hoge verwachtingen kunnen waarmaken tijdens de Golden Globes gisteren: de show was genomineerd voor zes beeldjes en wist er daarvan vier te verzilveren. We zetten alle winnaars op een rij.

"Heel veel dank aan mijn 'Prince Charming' Josh O'Connor, zonder jou had ik dit niet gekund"

Naast 'Charles en Diana' in de serie, gespeeld door acteurs Josh O'Connor en Emma Corrin, won ook Gillian Anderson een Golden Globe voor haar rol als Margaret Thatcher. Ze won 'm in de categorie Best Supporting Actress. Daarnaast werd The Crown ook nog uitgeroepen tot beste tv-dramaserie.

Anderson had toch behoorlijk pittige concurrentie in haar categorie: Julia Garner (Ozark), Annie Murphy (Schitt's Creek), Cynthia Nixon (Ratched) en haar The Crown-collega Helena Bonham Carter maakten ook kans op de prijs. De actrice was, evenals haar collega's, via een Zoom verbinding te zien en was vereerd haar tweede Golden Globe in ontvangst te mogen nemen. In 1997 won ze de prijs voor Best TV Drama Actress door haar rol in The X-Files.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zweedse royals krijgen serie à la The Crown

"Je zit in eerste instantie best wel relaxed naar zo'n awardshow te kijken, lekker vanuit huis. Maar dan opeens breekt het zweet je uit. En dan win je! Ik wil de Hollywood Foreign Press bedanken, evenals mijn mede-genomineerden. En ik wil vooral Peter Morgan, het creatieve brein achter The Crown, bedanken. Dankzij hem heb ik in de huid van Mrs. Thatcher mogen kruipen, wat een geweldig personage was om te spelen," aldus Gillian.

Emma Corrin en Josh O’Connor, die de rollen van prinses Diana en prins Charles spelen in het vierde seizoen van de Netflix-serie, wonnen in de categorie Best Performance by an Actor/Actress Television Series Drama. Het is voor beide acteurs de eerste Golden Globe die ze winnen.

"Ontzettend bedankt, dit is echt een enorme eer. Ik wil het hele team bedanken voor de geweldige tijd die ik op de set heb gehad" reageerde Emma duidelijk overvallen door de winst. "En vooral heel veel dank aan mijn 'Prince Charming' Josh O'Connor, zonder jou had ik dit niet gekund." Ook bedankte ze wijlen prinses Diana voor haar compassie en empathie. "Namens iedereen die zich u herinnert en in zijn of haar hart draagt: bedankt voor alles."

Josh was ook verrast door zijn winst. Hij gaf onder andere mede-genomineerden Al Pacino (Hunters) en Jason Bateman (Ozark), niet de minsten, het nakijken. Hij kon nauwelijks geloven dat hij gewonnen had: "Pfff...wow. Dit is echt ongelooflijk, echt ongelooflijk. Wat een eer om met deze mensen genomineerd te mogen zijn. Ik ben enorm dankbaar voor deze prijs en wil het hele team van The Crown bedanken voor alles."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kristen Stewart lijkt als twee druppels water op prinses Diana

Tot zover The Crown, over naar de Canadese comedyserie Schitt's Creek. Hoewel de serie niet alle vijf nominaties wist te verzilveren, werd de show wederom beloond met een paar prijzen. De - in de Verenigde Staten - razend populaire Netflix-serie werd gekroond tot Best TV Series Comedy. Actrice Catherine O'Hara, die de vrouwelijke hoofdrol speelt, won een award als Best Actress Television Series.

In Nederland is de serie vooralsnog niet te zien op Netflix, ondanks het feit dat meerdere fangroepen daar online om hebben gevraagd. Vorig jaar won de serie maar liefst zes Emmy Awards en werd daarmee de grote winnaar van de Emmy's.

Acteur Sacha Baron Cohen is dubbel in de prijzen gevallen met zijn film Borat Subsequent Moviefilm: de acteur won een Golden Globe als Best Actor Comedy en de film zelf werd gekroond tot Best Picture Comedy.

Tot slot een ontroerende prijs. Chadwick Boseman, de Black Panther-acteur die in augustus 2020 op 43-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, heeft postuum een Golden Globe gewonnen voor zijn rol als jazzmuzikant in de film Ma Rainey’s Black Bottom. Boseman is de tweede acteur die deze prijs, Best Actor Motion Picture Drama, na zijn dood ontvangt. Zijn vrouw Simone nam de prijs namens hem virtueel in ontvangst en dat ging gepaard met veel emoties.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Black Panther-cast brengt laatste ode aan Chadwick Boseman

Hoewel The Crown razend populair is, kon het ook op kritiek rekenen. Het koningshuis greep zelfs in na haatreacties:

Britse koningshuis grijpt in na haatreacties The Crown

03:55