Gillian Anderson als Margaret Thatcher in 'The Crown' Beeld © Netflix

Fans Crown-actrice Gillian Anderson verbaasd over échte accent

01 maart 2021 15:47

Door haar glansrollen in de Netflix-series 'Sex Education' en 'The Crown' zou je bijna denken dat Gillian Anderson (52) slechts één accent onder de knie heeft. Maar niets blijkt minder waar. De actrice is van origine Amerikaans én Brits en verraste de kijkers van de 'Golden Globes' toen ze opeens met een Amerikaans accent een beeldje in ontvangst nam.

"Het stoort me meer dan ik had verwacht"

Gillian won gisteravond een Golden Globe voor haar rol in The Crown. De actrice kroop in de huid van Margaret Thatcher en werd alom geprezen voor haar vertolking. Tijdens de Golden Globe-ceremonie werd ze bekroond als beste actrice. Maar alle aandacht gaat naar haar speech na de winst. "Je kunt nog zo relaxt zijn, maar dan opeens wordt het allemaal een beetje te gek", zei Gillian in een Amerikaans accent, tot grote shock van vele kijkers. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

The Crown-acteurs blij dat prins Harry serie goedkeurt

Door Sex Education en The Crown is Gillian plots weer heel populair. In die Netflix-series heeft ze een behoorlijk overtuigend Brits accent, dus de Amerikaanse toon die ze aansloeg kwam als een verrassing voor velen. 'Het is altijd fascinerend om te zien welk accent Gillian dit keer uit de kast trekt', vindt eentje. 'Het verbaast me elke keer weer als Gillian opeens een Amerikaans accent heeft', aldus een ander. 'Het stoort me meer dan ik had verwacht dat Gillian een Amerikaans accent heeft', meldt een derde.  

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Van The Crown tot Borat: dit zijn de Golden Globe-winnaars

Het zou eigenlijk niet als een verrassing moeten komen, aangezien Gillian in Chicago, Illinois geboren is. Kort daarna verhuisde ze met haar ouders naar Londen, waar ze bleef tot haar 11e. Daarna ging het gezin terug naar de Verenigde Staten en woonde ze in Michigan en New York tot haar 22ste. Naast Amerikaanse roots heeft Gillian wat Duits, Brits en Iers door haar bloed stromen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zweedse royals krijgen serie à la The Crown

"Het wordt wel vaker aan me gevraagd of ik me meer Brits of Amerikaans voel, maar ik heb daar niet echt een antwoord op", verklaarde Gillian al eens eerder bij Blog Talk Radio in 2013. "Zelfs aan de telefoon verandert m'n accent nog wel eens. Ergens zou ik daar meer controle over willen hebben, maar dat lukt niet.", vertelde ze later aan The Telegraph. "Ik verval in de ene of de andere. Toen ik naar Amerika verhuisde, deed ik mijn best om mijn Britse accent aan te houden, omdat dat me anders maakte." 

Het vierde seizoen van The Crown zorgde voor heel wat ophef en er werd zelfs gesuggereerd dat de Britse premier Boris Johnson in moest grijpen. Je ziet er alles over in de video hieronder. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!