Akwasi Beeld © ANP

Akwasi mogelijk alsnog vervolgd voor uitspraak BLM-demonstratie

3 maart 2021 16:35

Twintig klagers hebben het gerechtshof in Amsterdam woensdag verzocht om rapper Akwasi (32) alsnog te vervolgen voor zijn 'verontrustende' uitspraak op de Amsterdamse Dam tijdens een Black Lives Matter-demonstratie van vorig jaar. Hun advocaat vindt namelijk dat er sprake is van rechtsongelijkheid, omdat Jenny Douwes (42) wel werd vervolgd om haar oproep om een snelweg te blokkeren en Akwasi niet.

"In formele zin is hij dat niet, omdat hij nooit strafrechtelijk is vervolgd voor zijn uitspraken, maar feitelijk gezien wel"

In zijn klaagschrift noemde Richard van der Weide rapper Akwasi een 'recidivist' omdat hij zich sinds 2009 haatdragend en strafbaar zou uitlaten tegen de figuur zwarte piet. "In formele zin is hij dat niet, omdat hij nooit strafrechtelijk is vervolgd voor zijn uitspraken, maar feitelijk gezien wel", aldus de advocaat tegen het ANP.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tanja Jess blijft lid van Omroep ZWART ondanks incident Akwasi

De groep klagers wordt geleid door Pieter Hollenberg, die vorig jaar een fundraiser opzette om in hoger beroep te kunnen gaan tegen de keuze van het Openbaar Ministerie (OM) om Akwasi niet te vervolgen. Hij schreef op Twitter dat hij zijn betoog woensdag afsloot met de oproep aan Akwasi om 'een echt Black Lives Matter-probleem op te lossen, zijnde het bevrijden van kindslaven in Ghana'.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Akwasi blijft voorlopig achter de schermen van Omroep ZWART

Het OM besloot vorig jaar om de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren als hij publiekelijk afstand zou nemen van zijn uitspraken. Dat heeft de rapper gedaan. Als het gerechtshof in Amsterdam het eens is met de argumenten die Van der Weide woensdag aanleverde, kan het OM worden gedwongen om Akwasi alsnog te vervolgen. De uitspraak daarover volgt vermoedelijk over vier weken.

Akwasi reageert op afgebroken interview met NPO Radio 1

00:43

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!