In actie voor De Hersenstichting Ernst Daniël Smid

Ernst Daniël Smid herkent zichzelf niet meer door parkinson

5 maart 2021 14:15

Ernst Daniël Smid (67) lijdt sinds enkele jaren aan de ziekte van Parkinson. Het leven van de baritonzanger is volledig op zijn kop gezet door de progressieve hersenaandoening. "Ik zag mijn carrière in duigen vallen toen ik te horen kreeg dat ik parkinson had", vertelt een aangeslagen Ernst Daniël aan RTL Boulevard.

Ernst Daniël Smid in tranen: 'Dit is er van me over'

04:18
"Ik heb mooie dingen mogen doen: televisieprogramma’s mogen presenteren, radio mogen maken… en dit is er van mij over"

Met weemoed blikt Ernst Daniël Smid terug op zijn muzikale gloriejaren, die door de ziekte voorgoed tot het verleden behoren. "Ik ben een tijd lang de grote jongen geweest. Ik stond aan de top van het Nederlandse amusement. Ik heb mooie dingen mogen doen: televisieprogramma’s mogen presenteren, radio mogen maken… en dit is er van mij over."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ernst Daniël Smid wanhopig door Parkinson: 'Maakt me zo pissig'

De ziekte van Parkinson zorgt ervoor dat de operazanger steeds meer moet inleveren wat betreft fysieke gesteldheid. "Het eerste symptoom was stijfheid, ik begon wat moeilijker te praten en op een gegeven moment kwamen ook de tremoren; een soort van reflex in je handen waardoor je gaat trillen. En dat is onbeheersbaar. Dan ga ik maar op mijn hand zitten, zodat niemand het ziet."

"Een hersenaandoening tast je enorm aan in je zijn: in je karakter, in je emotie. Je merkt dat je verandert, je hebt er geen grip op. Het is ontluisterend dat je jezelf niet meer herkent", aldus Ernst Daniël. 

Hij hoopt dan ook dat er een manier wordt gevonden om de ziekte te kunnen stoppen. "Elke stap die ik nu moet inleveren komt niet meer terug. Daarom hoop ik dat ze binnenkort wat vinden. Al kunnen ze het maar stilzetten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ernst Daniël Smid open over strijd Parkinson in autobiografie

Op dit moment lijden er in Nederland 50.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. RTL Boulevard komt, samen met onder meer Ernst Daniël Smid en Martin Buitenhuis (de zanger van Van Dik Hout) in actie voor de Hersenstichting. Ze laten zien hoeveel impact deze aandoening op je leven kan hebben. De Hersenstichting wil samen met RTL Boulevard parkinson-onderzoek mogelijk maken, zodat we mensen met parkinson een kans op een beter leven kunnen geven. Wil jij deze actie steunen? Sms GEEF naar 3669. Of doneer via hersenstichting.nl.

Kijk op 5, 6 en 7 maart om 18.35 uur naar RTL Boulevard op RTL 4 en geef mensen met parkinson kans op een beter leven.