in actie voor de Hersenstichting Eddy Zoëy

Eddy Zoëy ervaart hoe het is om te leven met een tremor bij parkinson

5 maart 2021 15:29

Mensen die te kampen hebben met parkinson hebben vaak last van een tremor: een trilling waardoor zelfs het drinken van een kop thee al een enorme uitdaging kan zijn. Maar er gloort hoop aan de horizon, want uitvinders hebben een zogeheten anti-tremor brace weten te ontwikkelen. Aan RTL Boulevard-presentator Eddy Zoëy (53) wiens vader zelf ook aan parkinson leed, en tremor patiënt Rob de eer om de brace uit te proberen.

"Wat is dit ongelooflijk heftig. Zoveel heftiger dan ik had gedacht"

Eddy Zoëy ervaart hoe je leeft met een tremor bij parkinson

01:40

Ruim 50.000 Nederlanders hebben te maken met parkinson. Bekende klachten waaraan je parkinson aan de buitenkant herkent zijn traagheid, stijfheid en beven/trillen. Om een beeld te krijgen van hoe deze ziekte hun dagelijks leven beïnvloedt, krijgt Eddy Zoëy onder toeziend oog van uitvinder IJsbrand de Lange een tremor brace om. Deze brace, een uitvinding van STIL, zorgt ervoor dat de arm van de presentator gaat trillen, waardoor het drinken van een glas ijsthee wordt bemoeilijkt.

Eddy weet niet wat hem overkomt als het hem maar niet lukt om een slok van zijn drinken te nemen. “Wat bizar dit. Dit kan écht niet. Ik denk gewoon dat mijn tanden eruit schieten", aldus een verbouwereerde Eddy. “Wat is dit ongelooflijk heftig. Zoveel heftiger dan ik had gedacht.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Eddy Zoëy deelt prachtige foto's van moeder met Alzheimer

Hij vindt het dan ook de hoogste tijd dat er een oplossing komt voor mensen die gebukt gaan onder de gevolgen van het hebben van een tremor. Daarom is IJsbrand de afgelopen periode bezig geweest met het ontwikkelen van een anti-tremor brace. En Eddy mag samen met Rob, die dagelijks last heeft van een tremor, de speciale brace uittesten. De Hersenstichting steunt dit project.

Rob is verbijsterd als hij ziet hoe de anti-tremor brace ervoor zorgt dat hij vrijwel moeiteloos een slok kan nemen van zijn drankje. “Ik vind het geweldig. Ik ben er gewoon helemaal stil van”, vertelt Rob aan Eddy. De RTL Boulevard-presentator kan dit alleen maar beamen: “Dit is echt fantastisch. We moeten er echt voor gaan zorgen dat dit er zo snel mogelijk komt en dat daar zoveel mogelijk mensen mee worden geholpen.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ernst Daniël Smid herkent zichzelf niet meer door parkinson

Op dit moment lijden er in Nederland 50.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. RTL Boulevard komt, samen met onder andere Ernst Daniël Smid en Martin Buitenhuis (zanger Van Dik Hout) in actie voor de Hersenstichting. Ze laten zien hoeveel impact deze aandoening op je leven kan hebben. De Hersenstichting wil samen met RTL Boulevard parkinson-onderzoek mogelijk maken, zodat we mensen met parkinson een kans op een beter leven kunnen geven. Wil jij deze actie steunen? SMS GEEF naar 3669. Of doneer via dit donatieformulier

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!